1894 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 308 262 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 154 beteg

Elhunyt 154 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 616 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 114 631 fő, az aktív fertőzöttek száma 185 015 fő.

495-en vannak lélegeztetőgépen

Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 21%-a budapesti. 6727 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 495-en vannak lélegeztetőgépen.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

EZ IS ÉRDEKELHET: Tényleg az oltási könyv lesz a legfontosabb dokumentum a jövőben? Ezt mondja a jogi szakértő a covid-oltásról

Velkey György: a koronavírus nem teljesen ártalmatlan a gyerekekre

Velkey György az Inforádió Aréna című műsorában arról beszélt, most is kezelnek koronavírusos beteg gyereket. Mint mondta, van, akit járóbetegként ellátnak, utána haza tudják engedni, és a háziorvos gyógyítja. De olyan beteg is volt néhány, akinek az alapbetegsége miatt van a Bethesdában a helye.

FRISS! Szlávik János szerint ezért fontos, hogy az emberek bízzanak a vakcinában

Volt, akinek küzdeni kellet az életéért

“Például volt égéssérült beteg, volt olyan pszichiátriai gondozott, akit itt ismertek, itt tudtuk kezelni és koronavírus mellett ellátni. Most éppen van egy olyan betegünk, akinél elindult egy súlyos betegség, a tesztje negatív volt, közben az intenzív kezelését elkezdtük, és már nem fertőző állapotú. Gyerekkorban úgy tudjuk, hogy a koronavírus-betegségnek ritka a súlyos formája, de van egy olyan betegség, amit úgy nevezünk, hogy sokszervi gyulladásos betegség, amely a fertőzés aktív fázisa után néhány héttel jelenik meg és egy kifejezetten súlyos, intenzív terápiát, időnként még lélegeztetést is igénylő állapot. Most is van itt nálunk egy ilyen gyerek, aki hála istennek, már sokkal jobban van, de az elmúlt napokban küzdeni kellett az életéért, és ahogy a gyerekellátókkal beszélünk, a többi nagyobb intenzív osztályon is elő-előfordul ez az eset. Ez ellen védekezni nem lehet, tünetmentesen zajlik le a koronavírus-betegség, csak utólag tudjuk kimutatni, hogy ez volt az ok” – mondta a főigazgató.

Gyerekeknél más a lefolyás

Velkey György a műsorban azt mondta, hogy az általuk a gyermekeknél tapasztalt sokszervi gyulladásos betegség nem a koronavírus-fertőzés aktív fázisában jön, hanem már csak hetekkel később, amikor már esetleg kezd a beteg és családja fellélegezni – írja az atv.hu.

Gyorsan kell cselekedni

Mint mondta: a legfontosabb, hogy amikor jönnek a tünetek, akkor gyorsan kell cselekedni.

Kiemelt kép: Illusztráció, MTI/Árvai Károly