Az eredeti terveknek megfelelően Újbudán, az Egérút és az M1-M7 bevezető kereszteződésénél épül meg a Dél-Budai szuperkórház. Az építkezésért felelős miniszterelnöki megbízott, Bedros J. Róbert annyit mondott, hogy 2026-ban át is adják. Úgy tűnik, hiába fúrja az építkezést a 11. kerület – amúgy orvos – polgármestere, mégis megindulhat az építkezés.

Minden marad úgy, ahogy tervezték

Nem változik a Dél-Budai Centrumkórház helyszíne – vette észre az Index. Idézik Bedros J. Róbert projektfelelős miniszterelnöki megbízottat, aki közölte: a szuperkórház 1,2 millió lakos ellátásáért felel majd a nap huszonnégy órájában. A létesítmény a főváros 11. kerületében, a Dobogó városrészben fog felépülni.

Most még bozótos van a helyén

Ez az a terület, amely az M1-M7 bevezető és az Egérút kereszteződésénél van, jelenleg bokros, bozótos rétnek látszik, itt valósul meg az Egészséges Budapest Program egyik legdrágább beruházása.

Sok százmilliárdba kerül

A többszázmilliárd forintos Egészséges Budapest Program egyik sarokköveként szolgáló zöldmezős beruházásról lehetséges formájáról már több látványtervet is mutattunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon.

2026-ban átadhatják

Az építésére vonatkozóan is konkrét tervek derültek ki: 2022 tavaszán fogják letenni az alapkövet, 2026 elején pedig átadják a dél-budai szuperkórházat.

A 11. kerület orvos polgármestere fúrta a beruházást

A tavaly őszi önkormányzati választásokat követően új, ellenzéki polgármester került a 11. kerület élére. Akkor megírtuk, hogy László Imre 11. kerületi polgármester azt nyilatkozta, ha lesz rá lehetősége, akkor leállítja a beruházást.

Alkalmatlan a terület

A civilban orvos polgármester szerint a terület, ahová a kormányzat a kórházat szeretné építeni, több szempontból is alkalmatlan: távol van a tömegközlekedési eszközöktől, hiányoznak a közművek, ráadásul egy régi tőzegmocsár, aminek laza az altalaja. Mindez növeli a beruházás költségeit is.

Ezen a területen épül meg a szuperkórház. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Inkább a Szent Imre Kórházat fejlesszék

László Imre polgármester szerint a szuperkórháznak megvannak az alapjai a Szent Imre Kórházban, és inkább azt kell továbbfejleszteni, ezért mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy olyan helyen jöjjön létre a kórház, ahol minden feltétel biztosított, és jóval kevesebbe is kerül. A polgármester 6 évig volt a Szent Imre Kórház főigazgatója.

Elhappolták volna Újbudáról

Ha az újbudai önkormányzat nem támogatja, hogy a 11. kerületben épüljön meg a dél-budai térség egészségügyi ellátását fejlesztő beruházás, akkor Budafok-Tétény szívesen látja a tervezett centrumkórházat és járulékos fejlesztéseit – közölte a 22. kerületének önkormányzata.

Támogatja a főváros, vagy mégsem?

Alig két hete írtunk arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés ülésén kiderült, hogy a többség jelenlegi formájában nem támogatja a dél-budai centrumkórház-beruházást – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az akkori Kormányinfón délelőtt, este Karácsony Gergely reakciója is megérkezett, azt mondta: támogatják a szuperkórház építését, de jelenleg nincs mit támogatni.

A kormány akarja

Ehhez képest friss hír, hogy bejelentette a miniszterelnöki megbízott, az eredeti terveknek megfelelően az Egérút és az M1-M7 bevezetőjének kereszteződésénél, az úgynevezett Dobogón épül meg a Dél-Budai szuperkórház. Bedros J. Róbert ezt is hozzátette, hogy 2022-ben teszik le az alapkövet és 2026-ban átadják a kórházat.

Képek: A szuperkórház látványtervei