Halastó helyén épülhet lakópark Törökbálinton, miután a polgármester és a helyiek tiltakozása ellenére a kormány a múlt héten váratlanul rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánította az egykori bánya és téglagyár területét.

Petíciót indítottak

„Ismert gazdasági szereplő vásárolta fel a volt Téglagyár területét, és 500 lakásos lakóparkot akar építeni négyszintes épületek tömkelegével” – írják egy friss petícióban. A kezdeményezés leiratában foglaltak szerint a beruházó kérvényezte a rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítást a kormánytól. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nincs szava az önkormányzatnak

Ahogy írtunk róla, a rozsdaövezetté nyilvánítás azért lényeges a beruházó számára, mert egyrészt így jelentős adókedvezményt kap a lakásépítésekre, másrészt, ha a kormány úgy dönt, akkor az önkormányzat már nem szólhat bele semmibe a beruházással kapcsolatban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Siker, majd bukás

A város fideszes polgármestere pár hete azt közölte, sikerült elintéznie Gulyás Gergely miniszternél, hogy ne épülhessen meg az 500 lakásos lakópark, ezután döntött ezzel ellentétesen a kormány. A Miniszterelnökség szerint indokolt volt rozsdaövezetté nyilvánítani a területet – írja az rtl.hu.

Nem dönthet az önkormányzat

Szőke Péter önkormányzati képviselő szerint a kormány ezzel kivette az önkormányzat kezéből, hogy az önkormányzat határozza meg, hogy itt mit lehet csinálni és hogyan lehet ezt a területet hasznosítani. Hozzátette: ezt követően a kormány mondja majd meg, hogy mit legyen.

Az RTL riportja:

Ezt lehet kezdeni a területtel

Elek Sándor, Törökbálint fideszes polgármestere korábban így nyilatkozott: „Tudomásom szerint több mint egy évvel ezelőtt egy konzorcium azt a körülményt ismerve vásárolta meg ezt a területet, hogy a város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában rögzítettek szerint milyen lehetőségek nyílnak meg előtte. „Társasházépítés nem szerepel köztük, szabadidős, sport-, illetve rekreációs célok annál inkább”– kezdte az agglomerációs település vezetője.

Nem támogatják

Felidézte, hogy a cég képviselői nem sokkal a telek megszerzése után találkozót kértek, az egyeztetésen pedig ismertették a beruházói oldal szándékát, hogy lakóingatlan-fejlesztésben gondolkodnak. A polgármester jelezte ekkor, hogy ezt nem fogják támogatni. Noha a tapogatózó tárgyalás folytatódott, a konkrétumokra egészen egy-másfél hónappal ezelőttig várni kellett, ekkor hangzott el először az 500 lakás építésére vonatkozó terv – írja az Index.

Előkészítették

„Ekkor nyomatékosítottam: nem támogatom, és kizártnak tartom azt is, hogy a képviselő-testület ezt támogassa, ugyanakkor arra kértem a főépítészünket, hogy vizsgálja meg az esetet, és készítsen elő ebből egy anyagot a szeptemberi rendes testületi ülésre. Csakhogy két héttel ezelőtt jött a váratlan fordulat” – folytatta Elek Sándor.

Nem reális elképzelés

Elmondása szerint Füleky Zsolt, a Rozsdaövezeti Bizottság elnöke ekkor hivatalos levélben tájékoztatta arról, hogy a befektető rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánítást kért erre a területre a kormánytól, biztosítva a lehetőséget az 500 lakás felépítésére. Törökbálint polgármestere az azonnali válaszlevélben amellett érvelt, hogy ezt semmiképp sem támogatja, számos szakmai érvvel alátámasztva, miért nem reális az elképzelés, s a fejleményekről a képviselő-testületet és a lakosságot is nyomban tájékoztatta.

Nem nőtt túl Törökbálint

„A törökbálintiak azért szeretnek a településen élni, mert az amennyire csak lehet, megőrizte a kellemes családi házas jellegét. Éppen ezért az elmúlt 10 évben „egyetlen négyzetcentimétert sem” minősítettek át lakóövezetté vagy gazdasági-kereskedelmi övezetté. A teljes agglomerációban Törökbálint szenvedte el a legkisebb lakosságszám-növekedést: 2014-ben, amikor polgármester lettem, 14 300 lakója volt a városnak, a mostani népszámlálás szerint pedig 15 ezren vagyunk.”

Óriási lakosságnövekedés

„Ez csekély mértékű emelkedés ahhoz képest, hogy például Érd 10 ezer vagy éppen Szigetszentmiklós 14 ezer fővel nőtt ez idő alatt” – vont mérleget Elek Sándor. Egyúttal megállapította, hogy a helyi lakosok komfortérzetét ez a beruházás rendkívül zavarná, az 500 lakás konzervatív becslések szerint is plusz 1500 főt, azaz 10 százalékos lakosságnövekedést hozna.

Nem akarnak lakásokat

Törökbálint polgármestere előrebocsátotta: Aradszki András, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője maximálisan támogatja őket ebben a határozott ellenállásban, ő is mindent elkövet annak érdekében, hogy ha a kormány elé kerül az ügy, ebben a formában semmiképp se valósulhasson meg a beruházás, de lehetőleg más módon se fejlesszenek a volt Téglagyár területén lakóingatlant.

Ők építenének

Iparági értesülések szerint a beruházó a Bálint Tó Invest Kft., amely 90 százalékban a Csányi Sándor OTP-vezérhez közeli BONITÁS 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. tulajdona. A törökbálinti polgármester ezt az információt nem kommentálta. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció