Megjelent Magyarországon két Hyalomma kullancsfaj is, ami képes a krími-kongói vérzéses láz terjesztésére, mondta az InfoRádiónak Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

A behurcolás miatt folyamatosan jelennek meg új kullancsfajok hazánkban, ennek egyik oka a vándormadarak mozgása. Az enyhe telek miatt a trópusi és szubtrópusi kullancsfajok is képesek áttelelni Magyarországon, amik közül van néhány igen veszélyes fajta.

A Hyalomma marginatum és a Hyalomma rufipes fajok olyan kórokozókat terjesztenek, mint a krími-kongói vérzéses láz. A betegség az ebolához hasonlóan belső vérzésekkel jár, az esetek akár 30 %-a végződhet halállal.

A fertőzést nemcsak kullancsok tudják terjeszteni, de emberről emberre is továbbadható. Bár csépfertőzéssel nem terjed, a fertőzött állatok húsával dolgozó állatfeldolgozó üzemekben vér útján elkapható a betegség.

Egyelőre feltételes módban beszélnek a kór hazai megjelenéséről, inkább csak a betegség behurcolásnak van meg az esélye – írja a Blikk az InfoRádióra hivatkozva.

Balhé volt a Margitszigeten talált kullancsok miatt

A krími-kongói vérzéses lázat terjesztő kullancsok miatt márciusban volt egy kisebb perpatvar az országban. A kullancsszövetség elnöke ugyanis azt mondta, hogy a Margitszigeten találtak olyan kullancsot, amely ezt a nálunk új betegséget terjeszti.

Mi is beszámoltunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a Pécsi Tudományegyetem virológusai és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézetének közleményben cáfolta a Magyar Kullancsszövetség elnökének az M1 csatornán elhangzó állításait. Úgy tűnik hülyeség, hogy krími-kongói lázat terjesztő kullancsok lennének a Margitszigeten. Egy korábbi interjúból azonban az derül ki, hogy a kórokozó Magyarországon van.

Van ilyen kullancs, de nincs betegség

A közmédia honlapján található két évvel ezelőtt írt cikkben ebben ez áll: A krími-kongói vérzéses lázzal kapcsolatban Kis Zoltán, a Nemzeti Biztonsági Laboratórium vezetője elmondta, hogy hazánkban is megtalálható már az a kullancs, amelyik a krími-kongói vérzéses lázat terjeszti. Ez a vírushordozó a globális felmelegedés hatására jelenhetett meg. Eddig Európában főként a délebbre fekvő, balkáni területeken volt elterjedt. Ilyen vírus okozta vérzéses lázban szenvedő betegről ugyanakkor itthon eddig még nem érkezett bejelentés – tette hozzá.

Kiemelt kép: illusztráció