Október 5. az oktatás világnapja: erre a napra hirdetett országos sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A tiltakozás nem áll meg az iskolák falai mögött: diákok, szülők és pedagógusok élőláncot szerveznek Budapesten, a tanítás kezdete előtt.

Tiltakozók Budapest utcáin

Gyülekeztek a diákok és a pedagógusok mellett kiálló felnőttek az Erzsébet hídnál, Budapesten. Szerda reggel kezdetét veszi az országos tanársztrájk, melynek első eleme egy élőlánc, amivel a nemrég kirúgott pedagógusokkal fejezik ki szolidaritásukat a résztvevők.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Élőlánc a Döbrentei téren

Forrás: Facebook/Döme Zsuzsa

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Élőlánc a Keletinél

Budapesten, a Rottenbiller utcánál az aluljáróból fél nyolc körül felbukkant egy nagyobb, Radnóti Miklós Gimnáziumból tanulóiból álló csoport, transzparensekkel felszerelkezve, hogy a reggelre szervezett élőlánchoz csatlakozzanak. A szervezők tájékoztatása szerint az élőlánc a Keleti pályaudvaról egészen a Döbrentei térig húzódik, és a Széll Kálmán tér felé terjeszkedik tovább.

Dudálnak az autósok

A Keleti pályaudvar és a Blaha Lujza tér között hatalmas mozgás van, főleg diákok vonulnak mindkét irányba. A Rákóczi úton közlekedő autósok hangos dudaszóval köszöntik a járdán gyülekezőket.

Kőbányán is sztrájkolnak

A Szent István Gimnázium előtt is nagyon sokan vannak. Ez az az intézmény, ahová hétfőn a gimnázium egyik volt diákja, ma már a tankerület vezetője, fenyegető levelet vitt azoknak a pedagógusoknak, akik részt vettek a polgári engedetlenségben.

Tiltakozók a Szent László Gimnázium előtt

Forrás: Facebook

Élőlánc a Blahánál

Az Astoria és a Ferenciek tere között annyi demonstráló gyűlt össze az élőláncban, hogy azon a szakaszon a Rákóczi út mindkét oldala tömve van tüntetőkkel – írja a Telex. Viszont zavartalan a forgalom az Erzsébet hídon, de folyamatosan dudálnak az autósok, a híd két oldalt megtelt, szól a pedagógus tiltakozások himnusza, a „Mi vagyunk a Grund!”.

Vácon is tüntetnek

Ma reggel fél 8-kor Vácon, a székesegyház előtt tartottak demonstrációt a közelben lévő iskolák tanárai, diákjai, valamint a velük szimpatizálók. Az eseményen a Váci Piarista Gimnázium igazgatója is részt vett. A demonstráción körülbelül 2-300 ember volt jelen. Több dal is felcsendült, magasabb fizetést követeltek a tanárok.

Budaörsön is sztrájkolnak

„Október 5-én iskolánk tanárainak jelentős része csatlakozik a pedagógus szakszervezetek által meghirdetett egész napos sztrájkhoz vagy az egyéni döntésen alapuló polgári engedetlenséghez. Szolidárisak vagyunk az ország összes tiltakozó pedagógusával, felháborodással utasítjuk vissza a Kölcseyben tanító kollégák aránytalan büntetését. Nincsenek szavaink arra, milyen visszafordíthatatlan károkozásnak vagyunk napról napra tanúi” – írták Facebook oldalukon a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium pedagógusai.

Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium fala

Forrás: Facebook

Petíció

A szakszervezetek a délután folyamán a tervek szerint petíciókat adnak át az ombudsman helyi irodáiban Budapesten, Győrben, Miskolcon és Pécsen is.

Hídfoglalás

Délután öt órától a Grund nevű ifjúsági szervezet hídfoglalást és tüntetést tart a pedagógusokért a Margit hídon. Este héttől a Tanítanék és a noÁr Mozgalom szolidaritási koncertje zárja a napot a Kossuth téren.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: Facebook