Tanáraik védelmében demonstráltak a Szent István Gimnázium diákjai kedd reggel. A diáktiltakozások jelképévé vált kockás ingbe öltözött diákok csendesen, békésen igyekeztek megakadályozni a tankerület képviselőit abban, hogy írásbeli figyelmeztetést adjanak át három tanáruknak, akik részt vesznek a polgári engedetlenségi mozgalomban. 

Tanáraikért aggódnak

Hétfőn este a diákok attól tartottak, hogy tanáraiknak kedden már a felmondó levelet kézbesíti a tankerület. Kedden a tankerület munkatársai valóban megérkeztek az iskolába, hogy kézbesítsék a leveleket a tiltakozó tanároknak. A tanárok egy szigorú utolsó figyelmeztetést kaptak, egyelőre nem rúgtak ki senkit. A pedagógusok nem engedték a gyerekeknek, hogy fizikailag is elállják az utat, így sorfalat álltak, és ott volt szinte az összes diák kockás ingben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tiltakozó üzentet írtak

A hírre már hétfőn szervezkedésbe kezdtek a diákok, “Holnap vegyünk kockást, és találkozzunk 9:10-kor az aulában. Tudom, hogy óra van, de mondjátok még óra kezdetekor, hogy nem hagyhatjátok, hogy csak úgy kirúgjanak istvános tanárokat. El fogjuk állni az utat csendben, és kulturáltan. Isvánosokhoz méltóan” – írták a tiltakozás szervezői üzenetükben.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Jött a figyelmeztetés

A három tanárnak a figyelmeztetést a Közép-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, Házlinger György hozta el az iskolába. Alig húsz percet töltött a Szent István Gimnázium épületében – írja a 444.hu.

Ide járt a tankerületi igazgató

A lap úgy tudja, hogy Házlinger György maga is a Szent István Gimnázium tanulója volt. Néhány név nélkül nyilatkozó tanár elmondta, hogy nem emlékeznek arra, hogy megfordult volna a most a felügyelete alá tartozó egykori iskolájában. Most először látták az épületben, amikor az évtizedek óta ott dolgozó tanárokat kirúgással fenyegetni jött.

Reagált az országgyűlési képviselő

„Nagyon fontos fejleménye a pedagógusok küzdelmének, hogy ma a diákok milyen határozottan kiálltak tanáraikért a zuglói Szent István Gimnáziumban! Látszik, hogy a hatalom is elbizonytalanodott, hiszen a tiltakozó tanárokat ezúttal nem merték elbocsátani, „megúszták” figyelmeztetéssel. Ez a jövő útja, a határozott kiállás és a szolidaritás, és hiszem, hogy ennek meg lesz az eredménye” – reagált a mai eseményekre Hadházy Ákos, Zugló országgyűlési képviselője.

Kirúgták a tanárokat

Pénteken, a polgári engedetlenségre hivatkozva, több tanárt is elbocsátották a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Nemrégen a tankerületek levélben fenyegették meg a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat, hogy ha folytatják a munkabeszüntetést, annak elbocsátás lehet a vége. 

Átadták a felmondólevelet

Palya Tamás, a Kölcsey gimnázium egyik kirúgott tanára azt mondta a Telexnek, hogy éppen órát ment tartani, amikor az igazgató felhívta, hogy menjen be az irodájába. Az irodában pedig ott ültek a tankerület munkatársai, akik közölték, hogy ők csak végrehajtók, nem kommentálnak semmit, majd átadták a papírt, amin az állt, megszüntetik a közalkalmazott jogviszonyomat”.

Több helyen is tiltakoztak

Hétfőn a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnáziumban és a budapesti Szent Istvánban is tiltakoztak a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárainak kirúgása miatt. Dunakeszin 16 tanár vett részt polgári engedetlenségben az első két órában, és további 24 kollégájuk támogatta őket.

Levelet írtak a tankerületi vezetőnek

A Dunakeszi Tankerület vezetőjének levelet írtak, azt hétfőn el is viszik neki. Ebben azt írják: „Ezennel kifejezzük szolidaritásunkat az oktatás ügyéért kiálló, azért áldozatokat is vállaló kollégáink mellett. Ennek nyomatékosítására, a retorziók elleni tiltakozásul a mai napon polgári engedetlenségben veszünk részt, és az első két óránk megtartását megtagadjuk. Tudatában vagyunk annak, hogy tettünkkel szabályt szegünk, s annak ránk nézve hátrányos következményeit vállaljuk.” 

Nem ez a megoldás

Szerintük helytelen, hogy az oktatásban fennálló problémákat megfélemlítéssel, erőszakkal próbálják megoldani. Levelüket úgy zárják: „tanárok vagyunk, legszívesebben az óráinkon lennénk, és azt tennénk, amihez a legjobban értünk. De felelősséggel tartozunk kollégáinkért és azért is, hogy diákjaink minél jobb oktatási rendszerben tanulhassanak.”

Ezt kérték

Végül arra kérték a tankerület vezetőjét, álljon melléjük az iskola és a diákok helyzetének javításáért tett erőfeszítésekben.

Feketében mentek dolgozni

A budapesti Szent István Gimnáziumban számos tanár szintén megtagadta a munkát hétfőn az első két órában. Tiltakozásul sokan feketében mentek dolgozni azok közül is, akik nem vettek részt a polgári engedetlenségben. Emiatt kaptak kedden figyelmeztetést a tankerületi igazgatótól. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a zuglói Szent István Gimnázium