Meglepő tény derült ki Novák Katalin köztársasági elnökről, aki ugyan nagyon távolról, de rokoni kapcsolatban áll a frissen megkoronázott III. Károllyal.

Ma volt a nagy nap

Szombaton megkoronázták III. Károlyt és második feleségét, Kamilla királynét. A királyt és hitvesét 2300 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázta meg Justin Welby, Canterbury érseke. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Mindenki ott volt, aki számít

Az udvar a brit kormánnyal egyeztetve 203 országból hívott meg vendégeket a ceremóniára. Jelen volt Novák Katalin köztársasági elnök is, akinek személyében először vett részt brit uralkodó koronázásán hivatalban lévő magyar államfő.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Távoli rokon

Azt azonban nagyon kevesen tudják, hogy Novák Katalin nemcsak egy másik ország képviseletében, hanem távoli rokonként is volt ott az ünnepélyes szertartáson – állítja a Tények.hu. A királyról közismert, hogy szívesen tölti idejét Erdélyben, és a festői táj mellett családi érintettség is az ősi magyar földhöz láncolja őt.

Innen a kapcsolat

Szépanyja gróf kisrédei Rhédey Klaudia Zsuzsanna, akit a Székelyföldön található erdőszentgyörgyi református templomban kereszteltek meg. A távoli rokon egyúttal nagyiványi Fekete Erzsébet ükunokája is, utóbbi pedig már Novák Katalin családfáján is jelen van, ha a 17. század végéig visszamegyünk az időben. Így tehát, igaz nagyon távolról, de rokoni kapcsolatban áll egymással a brit és a magyar államfő.

Üzent a királynak

Twitter-üzenetben köszöntötte trónra lépése alkalmából III. Károly királyt Novák Katalin köztársasági elnök. „Magyarország nevében Isten áldását kérem III. Károly királyra és Kamilla királynére ezen az Önök családja és nemzete számára emlékezetes napon. Bízom abban, hogy a brit-magyar kapcsolatok az Önök uralkodása alatt tovább erősödnek. Isten éltesse a királyt! Uralkodjon sokáig!” – írta Twitter-üzenetében Novák Katalin.

Ez volt a menetrend

A királyt Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága koronázta meg Szent Eduárd koronájával a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában. A 440 drágakővel és féldrágakővel ékesített, 2,3 kilogramm súlyú 22 karátos aranykoronát – amely 1661-ben, II. Károly koronázására készült, de az utolsó előtti angolszász király, a normann hódítás évében, 1066-ban elhunyt Hitvalló Eduárd emlékét őrzi – csak egyszer, a koronázás napján helyezik minden uralkodó fejére, utána visszaviszik a londoni Tower ősi erődjének kincstárába.

Hűségeskü

A koronázás pillanata után Welby érsek, majd az apátságban összegyűlt 2300 meghívott vendég egyszerre kiáltotta, hogy „God Save the King” (Isten óvja a királyt!). A koronázás után Justin Welby, majd Vilmos walesi herceg, Károly és az 1997-ben elhunyt néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, a brit trón várományosa is hűséget esküdött az uralkodónak.

Ez a háttér

Az érsek hűségesküjének hátterében az áll, hogy az anglikán egyház államegyháznak számit 1534 óta, amikor VIII. Henrik – miután kudarccal végződtek arra irányuló diplomáciai erőfeszítései, hogy a pápa semmisnek mondja ki házasságát Aragóniai Katalinnal – szakított Rómával, és külön törvények alapján saját magát tette meg az új anglikán államegyház, az Anglicana Ecclesia vezetőjévé.

A 39.

A mindenkori brit uralkodó a mai napig az anglikán egyház főkormányzója – vagyis világi vezetője – és a Hit védelmezője cím birtokosa. III. Károly a 39. uralkodó, akit a Westminster-apátságban koronáztak meg. Az első angol király, akinek fejére a történelmi dokumentumok tanúsága szerint kétséget kizáróan itt helyezték a koronát, a normann hódító, az 1066 karácsonyán megkoronázott I. Vilmos volt.

Folytatódik az ünneplés

Az ünneplés azonban a következő két napban is folytatódik: vasárnap és hétfőn hozzávetőleg 50 ezer utcabált rendeznek országszerte, és vasárnap szuperkoncert is lesz a windsori kastély parkjában, világsztárok fellépésével. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Novák Katalin a koronázáson – Forrás: Facebook