A Budapesti Fejlesztési Központ agglomerációs kerékpáros stratégiát szeretne készíteni, ehhez gyűjtik most össze az információkat. Egy meglepő térképet szerkesztettek, amelyen te is berajzolhatod hol legyen bringaút. Talán egyszer meg is valósulhat a te javaslatod is. A különös térképet a cikkünk alján éred el.

Kerékpáros kertváros

Az elsők között számoltunk be arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a Vitézy Dávid vezette Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) bejelentette, regionális kerékpáros stratégia tervezését kezdték meg. Pár napja azt is közölték, hogy hamarosan megkérdezik erről az embereket. Most megtörtént ez is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Érdekes térkép

Egy látványos programmal, a Maptionaire (ejtsd: mepsöner) programmal bárki kedvére rajzolhat bringautakat az agglomerációban. Ez valójában egy térkép alapú felmérés-készítő alkalmazás, amely elősegíti az egyszerű és hatékony nyilvános részvételt a bringás stratégia kidolgozása során. A térképet a cikkünk alján érheted el.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Adatok összegyűjtése

A Maptionnaire lehetővé teszi a tervezők és kutatók számára a térkép alapú adatok összegyűjtését, elemzését és vizualizálását, a felhasználók számára pedig a projekt-területek társ-szervezését, valamint preferenciáik és véleményük közlését.

Hülyebiztos alkalmazás

A BudaPestkörnyéke.hu munkatársai is kipróbálták az alkalmazást. Valóban könnyen átlátható, és kezelhető. Meglehetősen hülyebiztosan működik, így még nekünk is sikerült kerékpárutat rajzolni a térképre.

Nem kérnek mélcímet

A rajzolás után néhány kérdést tesznek fel arra vonatkozóan, hogy hol lakunk, hol dolgozunk, mennyi idősek vagyunk. A végén semmilyen e-mailt vagy azonosítót nem kér a rendszer, tehát az adatok anonimok maradnak.

Javuljanak a kerékpározás feltételei

Jelenleg a főváros környékén az agglomerációs településekről a vasútállomások és megállók zömét nem lehet biztonságosan, kényelmesen megközelíteni kerékpárral. Ebből adódóan a stratégia célja, hogy az agglomerációban javuljanak a kerékpározás feltételei – írja közösségi oldalán Vitézy Dávid.

Bringával a vasútállomásra

Azt is fontosnak tartják, hogy minden agglomerációs településen élő ember kerékpárral biztonságosan meg tudja közelíteni a legközelebbi vasút-, hév-, vagy buszállomást, és az agglomerációs kerékpárút-hálózat is összefüggő rendszert alkosson, mindenhol kapcsolódva a fővárosi hálózathoz.

Fejlesztési irány

A stratégia tervezése helyzetértékeléssel kezdődik: azonosítják a szükséges, de jelenleg hiányzó hálózati szintű kerékpárosinfrastruktúra- és -létesítményfejlesztéseket, kijelölve a mindennapi agglomerációs kerékpározás fejlesztési irányát.

Két térképet kezelhetsz

Két térképen várják a visszajelzéseket. Az elsőn a kerékpározás közben tapasztalt problémákat, a másodikon pedig az infrastrukturális javaslatokat például új kerékpárutakat lehet bejelölni.

Kevés bringaút van Budapest környékén

Természetesen nem érdemes ész nélkül firkálni a térképre, mert a készítők arra kíváncsiak, hol hiányzik igazán a vasútállomásokra ráhordó kerékpárút-hálózat. Mivel ebbeől nagyon kevés van Budapesten és környékén, van mit rajzolni a térképen, alább ki is próbálhatod. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Töltsd ki te is a térképet, klikk a képre!

Kiemelt kép: Biciklisek Nagymarosnál – Fotó: BPK