A szegényeken élősködött a budafok-tétényi családsegítő igazgatója. Az adományokból először mindig magának válogatott, utána jöttek a többiek, a rászorulóknak már csak a maradék jutott, vagy az sem – állítja az önkormányzat vizsgálóbizottságának eddig titkos jelentése, amelyet a helyi Fidesz is megszavazott és most a 24.hu szellőztetett meg.

Kiválogatta az adományokat az igazgató

Az ügy februárig nyúlik vissza. Egy riportban az intézményvezetőről, Daróczi Csilláról többen azt állították, hogy kiválogatja az adományokat, ráadásul nincs is doktori fokozata, holott azt használja. Nem sokkal később a kerület fideszes polgármestere, Karsai Ferenc lemondásra kérte fel az intézmény vezetőjét.

Ezt is olvasd el! „Megmerevedett a testem a láztól” – A koronavírus-szenvedésről beszélt a rádiós műsorvezető Vadon Jani

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Több disznóságot találtak

Az önkormányzatnál vizsgálóbizottság alakult, átnézték a családsegítő és az intézményvezető ügyeit és több disznóságot találtak. Húsz esetben törvénytelenség vagy a jogszabályok megsértésének gyanúját is megállapították.

Az igazgató utasítására történt

Az intézmény kertésze-karbantartója azt mondta a bizottsági jelentés szerint, hogy az intézmény autójából hetente egy-két alaklommal dobozokat pakolt le az igazgatónő ingatlana előtt. Átadás-átvételi dokumentumot nem írtak róla. Nem tudja, mi volt a dobozokban, le voltak zárva. Mindezt Daróczi Csilla, illetve a helyettesei utasítására tette.

Daróczi Csillának kellett a szép áru

Az intézmény volt munkatársai közül többen arról nyilatkoztak, hogy a napi élelmiszer-adományok esetén minden nap először Daróczi Csilla számára kellett összeállítani a legszebb árukat, és vagy az autójába kellett tenni dobozokban, vagy a karbantartó vitte el az intézményvezető lakására.

Megmondta, hogy mit szeret

A szállító meghozta a Tescóból és az Aldiból az adományt. Ezután ki kellett válogatnunk az adomány javát Daróczi Csilla számára. Minden nap egy doboznyi gyümölcsöt, zöldséget, pékárut kellett neki. Daróczi Csilla megmondta, hogy mit szeret, azt kellett neki pakolni.

Nem szervezték meg rendesen az adományosztást

A jelentésben szerepel az is, hogy az adományosztást nem szervezték meg megfelelően, így sok megmaradt a nap végére. Hetente egyszer jött valaki, aki elvitte állatok takarmányozására. Daróczi Csilla utasítására a ki nem osztott ételek átvételét fiktív emberekre kellett kiírni, és az aláírást hamisítani – olvasható a 24.hu által megszellőztetett jelentésben.

A szép cuccokat magáénak akarta

Nemcsak élelmiszer-adományokat, hanem cipőket és ruhákat is kapott az intézmény Svájcból, és ezek nagy részét sem a rászorulók kapták meg.

Semmit sem kaptak a rászorulók

Ennél talán még érdekesebb, hogy a jelentés szerint 2018 decemberében a Kempelen Farkas Gimnázium diákjai gyűjtöttek adományokat az intézmény számára, hogy azokat a családsegítő kiossza a kerület rászorultjai között. Ezek főleg tisztítószerek, pipereáruk, édességek voltak. Az intézmény adományátvételi nyilvántartásában viszont nincs nyoma ennek az adománynak. A munkatársak nyilatkozata szerint az adományból nem kaptak a rászorulók, az egészet Daróczi Csilla vitte el.

Szinte semmi sem volt rendben

A bizottság jelentéséből az is kiderül, hogy Daróczi igazgató asszony megbízásánál és a munkaviszonya megszüntetésénél nem volt rendben az átadás-átvétel, nem megfelelően tárolták az iratokat az intézményben, a belső kontrollrendszer sem működött rendesen, nem közöltek megfelelően közérdekű adatokat.

Fiktív munkavállalók is voltak

A bizottság azt is megállapította, hogy a béren kívüli juttatások után nem fizettek megfelelően személyi jövedelemadót, az adományokról nem vezettek nyilvántartást, megsértették a hulladékkezelési szabályokat, valamint a közbeszerzési törvényt, és fiktíven foglalkoztattak munkatársakat.

Bűncselekmény gyanúja is felmerül

Az önkormányzati jelentés súlyosabb bűncselekmények gyanúját is felveti a jelentés, például azt, hogy rendszeresen eltulajdonították az adományokat.

Kiemelt kép: Daróczi Csilla, a budafok-tétényi családsegítő korábbi igazgatója – Forrás: Youtube/ATV