A helyi polgárőrök segítségével unokázós csalókat kapcsoltak le Ürümön. Több idős embernél is bepróbálkoztak, az egyiknél végül megbuktak. A solymári polgárőröknek akciódús éjszakájuk volt.

Szombat este több, unokázós csaláshoz hasonló próbálkozás volt Solymár környékén – áll a Solymári Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület hivatalos facebookos oldalán.

Mint írják: „Egyesületünk is polgárőr szolgálatot teljesített ezen az estén. A csaló több helyen járt, végül Ürömön egy idős házaspár vált áldozatul.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Az elkövetőt tetten érték és nem sokkal később elfogták, majd a bűncselekmény elkövetésének vádjával a budaörsi kaptiányságra gyanúsítottként előállították. Polgárőreink a rendőr bajtársaknak a helyszín biztosításában segédkeztek – fejezik be a posztot.

 

Biztonságot nyújtanak

Tény, hogy azokon a településeken, ahol aktív és profi polgárőrök dolgoznak sokkal kevesebb a bűncselekmény és ha történik is valami, nagyobb eséllyel kapják el az elkövetőt – pont úgy mint most Ürömön.

Az unokázós csalásokról többször írtunk itt a BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportálon. Legutóbb a dél-budai agglomerációban kaptak el néhányat.

Pénzt kérnek, de vigyázat!

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság arra hívja fel a lakosság figyelmét, hogy a csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek. Az is megeshet, hogy az elkövető az unokának, vagy hozzátartozónak adja ki magát, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok: az unoka vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége. Az unoka vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni. A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát. Hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik. A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak – írja a rendőrség a felhívásában.

Fotók: Facebook/Solymári Polgárőr és Tűzoltó Egyesület