Átalakul a fővárosi ingatlanpiac és megnőtt a kereslet a belvárosi lakások iránt – derül ki egy friss elemzésből, aminek eredménye szerint visszaszorult a harmadik helyre a korábbi csúcstartó, Angyalföld.

A 17. kerület a sereghajtó

A Duna House elemzése szerint a keresleti lista végén is átrendeződtek a kerületek: a 17. kerület a sereghajtók közé kerül, 2022 augusztusa óta az érdeklődők mindössze 3,7 százaléka keres itt ingatlant.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Energetikai jellemzők a főszerepben

Közölték, az idei év erőteljes változásokat hozott az ingatlanpiacon, mivel a potenciális vevők elsődlegesen az ingatlanok energetikai jellemzői alapján választanak, miközben a kínálatban egyre több a korszerűtlen otthon.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Belvárosi kerületeket keresik leginkább

Hozzátették, a fordulat országosan és Budapesten is érezékelhető: a fővárosban a belvárosi kerületek, a 7. kerület, Erzsébetváros, valamint a 6. kerület, Terézváros áll az első két helyen. A befektetők által kedvelt belvárosi területeken főként régi bérházak polgári lakásai alkotják a felhozatalt, ám az ezekből létrehozott, szétválasztott kislakások az alacsony fenntartási költségeik miatt nagyon jól bérbe adhatók.

Veszített vonzerejéből Rákosmente

A társaság közleménye idézi Benedikt Károlyt, a Duna House pr- és elemzési vezetőjét, aki elmondta: a XVII. kerület Budapest legnagyobb méretű kerülete, Rákosmente közel 90 ezres lakosságával a főváros hetedik legnépesebb része, amely korábban nagyon népszerű volt, hiszen a nagyobb térre és a nyugalomra vágyó fővárosiak is előszeretettel választották a zsúfolt belváros és a túl távoli agglomeráció helyett. Az ingatlanok energetikai korszerűségének felértékelődésével azonban egyre inkább veszített vonzerejéből a terület.

Csepel, Soroksár és Rákosmente a lista végén

Az érdeklődés átalakulása nem csak a népszerűségi lista élén tapasztalható, az elemzés szerint idén októberben Csepel, Soroksár és Rákosmente végzett az érdeklődési ranglista végén: ez utóbbi kerületben tavaly még a vevők 5,3 százaléka keresett ingatlant, míg az idén augusztus óta az érdeklődők mindössze 3,7 százaléka keres célzottan rákosmenti ingatlanokat.

Több mint ezer ingatlant adtak el

Az értékesítési statisztikai adatok szerint 2021-ben több mint ezer ingatlan cserélt gazdát Rákosmentén, átlagosan 50 millió forint körül költöttek a vásárlók ingatlanra itt, ami megközelítőleg 610 ezer forintos átlagos négyzetméterár a téglaépítésű otthonok esetében.

37 ezer adásvétel volt a fővárosban

A Duna House becslése alapján 2022 első háromnegyed évében országosan 102 ezer ingatlanpiaci tranzakció történt, amelyből a budapesti adásvételek aránya 26-28 százalék. Tavaly a statisztikai adatok szerint összesen 161 ezer adásvétel történt, ebből közel 37 ezer a fővárosban.

Folyamatos az áremelkedés

Mint ahogy azt mi is megírtuk, a Duna House szerint az óbudai lakótelepeken a 2020-as adatokhoz képest 37 százalékkal emelkedtek a panelotthonok átlagos négyzetméterárai, míg 2021-hez mérten 28 százalékos áremelkedéssel kell számolnia az idei évben annak, aki harmadik kerületi panelt keres.

Nincs millió alatti négyzetméterár

A Duna House adatai alapján a fővárosi újépítésű ingatlanok esetében már szinte elképzelhetetlen a millió alatti négyzetméterár, a budai 1. kerületben értékesített újépítésűek négyzetméterára pedig már a 3 millió forintot is megközelítette.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció