Kocsis Máté a Nemzeti Sportnak adott interjújában beszélt arról, valószínűleg mégsem lesz Budapesten kézilabda EB, ugyanis úgy véli ezekben az időkben a rendezés luxusnak számítana.

Kézilabda Eb

Kocsis Máté az interjúban arról is beszélt, nem tervezi, hogy újra jelölteti magát elnöknek a a Magyar Kézilabda-szövetség tavasszal esedékes tisztújító közgyűlésén. A Fidesz frakcióvezetője továbbá arra is kitért, Magyarország a korábbi tervezettnél jóval kisebb szerepet kíván vállalni a 2024-es, Ausztriával és Svájccal közösen elnyert női Európa-bajnokság rendezéséból. Mint mondja, az Eb ezekben a nehéz időkben luxuscikk. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem helyes

„Nem helyes, hogy Magyarország milliárdokat költ el a 2024-es Eb-re, és ennek kiadásai már most is jelentkeznek, miközben sok ezer gyermek és utánpótlás-versenyző veszíti el hosszú hónapokra a sportolási lehetőségét a magas energiaárak miatt – közölte Kocsis Máté, aki kiemelte: Magyarország a takarékoskodás jegyében dönt így.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Luxuscikk

„A kézilabda Eb ezekben az időkben luxuscikk. Tudomásul kell vennünk, hogy amikor a 2024-es női tornát megpályáztuk és elnyertük, még nem volt sem háború, sem szankciók, sem energiaválság, és nem voltak az ebből eredő pénzügyi nehézségek sem” – tette hozzá.

A döntés

Mint ismert a a 2024-es női Európa-bajnokság helyszínéről 2020. januárjában, az EHF stockholmi kongresszusán döntöttek. Oroszország pályázat már az első fordulóban kiesett.

Közös rendezés

A második fordulóban aztán n Ausztria, Magyarország és Svájc közösen a szavazatok 57 százalékát kapta, amivel megelőzte Csehország, Lengyelország és Szlovákia pályázatát. Az eredeti tervek szerint Budapesten és Debrecenben a csoportmérkőzéseket tartották volna, az ausztriai Innsbruckban, a svájci Bázelben, a középdöntőket Budapesten és Debrecenben, az elődöntőket és a helyosztókat a magyar fővárosban rendeznék.

Nem tiszta minden

Kocsis Máté kijelentései alapján az még nem teljesen tiszta, hogy akkor Magyarország teljesen kihátrál-e a rendezésből, vagy csak az eredetileg tervezett szerepét csökkentené. Az üzenet viszont világos: spórolni kell.

A női világbajnokság

Ezen a ponton azonban érdemes megemlíteni, hogy 2020 elején, egy hónnapal az EHF közgyűlése után, februárban, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) februári kongresszusán Magyarország a 2027-es – olimpiai kvalifikációs – női világbajnokság rendezésének a jogát is elnyerte, ráadásul egyedül. Kocsis Máté arról azonban nem beszélt, hogy a mostani döntés, e torna megrendezését befolyásolja-e valamilyen formában. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Gulyás Gergely: “Felújítottuk a Lánchídat és három kilométeren keresztül nem lehet átkelni a Dunán, ez középkori helyzet”

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay