Ahogy azt néhány napja megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, L. Simon László, korábbi államtitkár, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nekiment az édesanyja háziorvosának, mert a doktor azt mondta neki, hogy ne menjen a rendelőbe. Az ügyből óriási botrány lett a Facebookon, sokan kiosztották L. Simont, aki nemrég le is törölte a bejegyzést az oldaláról.

Kiakadt a háziorvosra

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója közösségi oldalán akadt ki a Gárdonyban praktizáló háziorvosra, amiért 72 éves, napok óta megfázással, vélhetően tüdőgyulladássaé küzdő, szívbeteg édesanyjának azt mondta, személyesen meg ne jelenjen a rendelőben, nehogy megfertőzzön másokat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hogy jutottunk el idáig

A posztból az is kiderült, hogy L. Simon épp a „világ másik felén” tartózkodott, kilenc órányi időeltolódással arrébb, úgymond tehetetlenül. Szerinte az ő gyerekkorában ilyenkor Gárdonyban, Bátai doktor úr azonnal bepattant volna a Trabantjába, s ment volna a betegéhez. „Nem értem, hogy jutottunk idáig. De kérem, most ezt senki se kenje a politikára és a háziorvosok fizetésére!” – fejezte be a bejegyzést, amit azóta törölt oldaláról, s már amerikai múzeumkörútjáról posztolt képeket.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Beütött a valóság

A korábbi országgyűlési képviselőt sokan kiosztják a Facebookon. Van, aki ezt írta neki: Beütött a valóság? Én nem ott lakom, ahol a kedves mama, mégis ugyanez van. És nem tegnap óta. Mégis ki a felelős? Nem a szakpolitika feladata az egészségügy? Akkor kié is? Egy hölgy így fogalmazott: „Ez velünk kisemberekkel, naponta megtörténik és nem csak háziorvosi szinten. Üdvözlöm a való világban!”

Jobbulást!

Egy férfi szintén kioszotta L. Simont: „Ha nem a politika a hibás akkor mi, vagy ki? Vajon hány ember jár így nap mint nap? Mennyi ember maradt ellátatlanul? Önök tehetnének ellene, de nem tesznek semmit. Ide jutott az egészségügy és ebben önök is felelősek!” – majd így zárja sorait a hozzászóló: „Jobbulást az édesanyjának és üdv a nagy magyar valóságban.”

Nagy visszhang

L. Simon írása tehát óriási visszhangot váltott ki a Facebookon, többen is úgy érezték: a politikus most „szembesült a valósággal”, azzal, hogy az orvosok túlterheltsége, a Covid-helyzet és a nem egészen egyértelmű szabályok miatt a gyógyítók meg pácienseik egyaránt nehéz helyzetben vannak.

Megszólalt a háziorvos

Az ügyről megszólalt az a háziorvos is, akit L. Simon nyilvánosan kritizált. Csáti Géza így nyilatkozott a Népszavának: „Arra esküdtem fel, hogy segítsek az embereknek, s valamennyien betartjuk az előírásokat.

Gumiszabály a háziorvosoknál

A lap több háziorvost is megkeresett. Volt aki panaszkodott, mások jónak tartották az előzetes bejelentkezés rendszerét. Elmondták: még mindig él a koronavírus miatt 2020 év elején elrendelt előjegyzési és időpontkötelezettség, amit afféle gumiszabályként alkalmaz a háziorvosok nagy része, hiszen hivatalosan nem vonták vissza, viszont a járványhelyzet alatt a doktorok kialakították a saját protokolljukat, s ehhez tartják magukat, vagyis tulajdonképpen rájuk hárult a döntési felelősség – mondta egy orvos a lapnak.

Rugalmasan működik

Mások arról beszéltek, hogy az első időkben a betegek nehezményezték az időpontkérést, mára már rugalmasan működik, s könnyebbé tette a munkát, hiszen az ember ütemezni tudja a pácienseit, ráadásul a betegeknek is jobb, ugyanis nem kell órákat ülniük a váróban a többi beteg között.

Mentőt kell hívni

Ha valaki annyira rosszul érzi magát, hogy nem tud várni, akkor mentőt kell hívni. Mert rendelési időben a háziorvos nem tud kirohanni mindenkihez lakásra, aki úgy érzi, hogy azonnali ellátást igényel – tette hozzá egy orvos.

Rugalmasabb szolgáltatást várnának

Az elmúlt időszakban sokan panaszkodnak a háziorvosokra. Többen arról írnak, hogy az orvosok telefonon szinte elérhetetlenek, mások nem értik, hogy a háziorvosok többsége miért csak napi pár órát rendel. Azt is többen megjegyzik, hogy a betegek után járó pénzért több szolgáltatást, rugalmasabb ügyintézést várnának a háziorvosoktól. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: L. Simon László – Forrás: Facebook/L. Simon László