Egy 5 éves gyermeket bántalmazhattak egy újpesti gyermekotthonban. Az intézmény vezetőjét azzal vádolták, hogy késlekedve értesítette a hatóságokat.

Az előzményekről

Ahogyan azt korábban megírtuk, felmentették a munkavégzés alól az Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthon vezetőjét. Az újpesti önkormányzat a mai napon közleményt adott ki az ügy kapcsán. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezért bocsátották el az intézmény vezetőjét

Becker Zitát azért rúgták ki, mert állítólag nem időben értesítette a rendőröket és késve kapott a kislány egészségügyi ellátást. Az önkormányzat pontos indoklása így szól: „Az észlelői és vezetői feladatok nem kerültek teljes körűen végrehajtásra, teljesítésre, a gyermek jogai sérültek, a módszertan javaslatai, előírásai nem kerültek teljes körűen betartásra.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nyilatkozott az RTL Híradónak

Az RTL kamerái előtt vállalta nevét és arcát is az intézmény felmentett vezetője. Becker Zita elmondta, január 11-én vasárnap este értesítették a történtekről. Egyeztetett a kollégával és elmondása szerint a kislányt elkülönítették biztonságosan.

Másnap megtette a feljelentést

Ezt követően elmondta, hogy hétfőn megtette a feljelentést. Ezen felül minden érintett kollégáját tájékoztatta, aki dolgozik a családdal. Hangsúlyozta, feltételezett bántalmazásról volt szó, és azt sem lehetett tudni, hogy pontosan mikor és mi történt.

Megkérdezték, miért nem hívott a gyermekhez orvost

A kollégája telefonon egyeztetett Becker Zitával. Ennek alapján azt a következtetést vonta le, hogy nincs szükség azonnali orvosi segítségre még vasárnap este. Ezt azzal indokolta, hogy nem lehetett tudni, hogy melyik nap és milyen események játszódtak le.

Az édesanya viheti orvoshoz a gyermeket

Az intézmény immáron csak egykori vezetője elmondta az RTL számára, hogy a gyermeket az édesanyja viheti orvoshoz, mivel nála van a szülői felügyeleti jog. Elárulta azt is, hogy a rendőrség nem rendelt el szakorvosi vizsgálatot. Az édesanyával december 22-én ment el vitték el a kislányt orvoshoz, ám nem volt tünete a gyermeknek, ezért nem vizsgálták meg.

Nem végeznek alapos ok nélkül gyermeken nőgyógyászati vizsgálatot

Amennyiben egy gyermeknek nincs panasza, tünete, akkor nem vetik alá ilyen vizsgálatnak, mondta el Becker Zita. Ennek az az oka, hogy a vizsgálat traumatizáló lehet. Januárban az édesanya ismét elvitte orvoshoz a kislányt, ekkor húgyuti fertőzést diagnosztizáltak.

Nem áll érdekében bármit is eltussolni

“Azért dolgozok ebben az érában, hogy a gyerekeknek jobb legyen” – mondta. Azért nem akart kapkodni, mert elmondása szerint a gyermekek eleves sérült állapotban vannak. Ha hirtelen döntések születnek, akkor az nem segíti a fejlődésüket.

Rendszeresen látta őket szakember

Becker Zita kiemelte, a gyermekeket rendszeresen látta pszichológus. Kijelentette, hogy a sajtóban terjedő dolgok, azaz testi sérülés, brutális erőszak nem történt az intézményben.

Beleszólt a szakmába a politika?

A felmentett intézményvezető azt állítja, hogy “a szakmába nagyon csúnyán beleszólt a politika”. A két ünnep között lefolytatott vizsgálat szerint gyors és szakszerű ellátásban részesült a kislány az intézmény akkori vezetőjének köszönhetően. Egy hónappal később került a történet a nyilvánosság elé. Becker Zita úgy véli, ezt a politikusok a saját érdekükben használták fel: ő lett a bűnbak, aki elvitte a balhét, de a szakma mögötte áll, mert véleménye szerint ez egy meghurcolás. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Becker Zita – Forrás: RTL Híradó