Amint arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt teljes terjedelmében égett egy autóbusz Budapest 19. kerületében, az Üllői úton. A járművet nyolcvan ember hagyta el, mire a fővárosi hivatásos tűzoltók kiérkeztek. Az egységek három habsugárral eloltották a tüzet. A helyszínre a mentők is kiérkeztek. A tűz oltásáról készült videót a cikkünk végén tudod megnézni.

Sokkoló fotók

A helyszínen ott volt a BudapestKörnyéke.hu tudósítója is, aki sokkoló fotókat küldött, ezeket ebben a cikkünkben mutattuk meg. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A megállóban gyulladt ki

A baleset-info.hu információi szerint az autóbusz a 950-es vonalon közlekedett, amikor a Fő utcai megállóban kigyulladt, majd porig égett. Egy személy füstmérgezéssel került kórházba.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

A busz gyakorlatilag teljesen kiégett:

Az embereknek menekülni kellett

Megszólalt Karácsony Gergely is

Az eset kapcsán megszólalt Karácson Gergely, Budapest főpolgármestere is, közösségi oldalán megosztott posztjában azt írta: “Félelmetes látványt nyújtott az égő csuklós busz Kispesten. A 950-es járaton közlekedő Volvo 7000A buszon a tüzet műszaki hiba okozta, személyi sérülés szerencsére nem történt, a busz azonban szinte teljesen megsemmisült a tűzben.” – majd így folytatta:

Nem egyedi eset

“Sajnos, nem egyedi eset, hogy kigyullad egy-egy busz. 5-6 éve sorozatos tűzesetekkel kellett foglalkoznia az előző városvezetésnek. Műszaki hiba mindig történhet, de a legfőbb ok, hogy végletekig elöregedett a budapesti buszállomány, amit a legnagyobb gondosság mellett is képtelenség zökkenőmentesen üzemeltetni.”

Jönnek az új buszok

“Továbbra is azt vallom: az energiaválságra és a klímaválságra adott legokosabb válasz a közösségi közlekedés fejlesztése. A közösségi közlekedés fejlesztésének következő lépése pedig a régi, kényelmetlen, benzinfaló és környezetszennyező járművek cseréje kellene legyen. A kormányzati elvonások miatt a korábbiaknál is kevesebb jut a járművek lecserélésére, de mi nem mondunk le, nem is mondhatunk le a budapestieket szállító járművek cseréjéről. Még idén érkeznek új buszok bérleti konstrukcióban a BKV-hoz, és éppen tegnap kötött új szerződést a BKK 150 busz vadonatúj buszra cserélésére.” – írta, utalva arra, hogy Budapesten 2023 májusától egy vadonatúj buszflotta kezdi majd meg a működését, ennek részleteiről itt írtunk.

500 buszt kellene lecserélni

“De mindez nem elég. További 500 buszt kellene lecserélni gyakorlatilag holnap. Ehhez azonban nem másra, hanem a kormány belátására, vagy legalább jóváhagyására van szükség, hogy központi forrásból, vagy legalább hitelből lecserélhessük a legöregebb buszokat.” – fogalmazott a főpolgármester.

Fontos a közösségi közlekedés fejlesztése

“A most tapasztalt válság idején különösen fontos a közösségi közlekedés fejlesztése, a járműcsere-programunk nem tűr halasztást és mi nem tűrhetjük, hogy ennek a programnak a végrehajtását bármiféle rövidlátó politikai kicsinyesség akadályozza.” – zárta gondolatait Karácsony Gergely. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Videó a katasztrófa pillanatairól:

Kiemelt kép: Helyszíni fotó – Forrás: G.K.