Tiltakozó akciót indít a Magyar Orvosok Szakszervezete.

Rendszerelhagyás

Rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat gyűjtene a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ), amelynek elnöke, Szabad Zoltán sebész a MedicalOnline-nak adott interjút.

Ezek a BudapestKörnyéke legfrissebb hírei

A munkavállalók érdekei

A beszélgetésben úgy fogalmazott: attól tart, hogy a Parlamentben ellenszavazat nélkül elfogadott törvény következményei – amellett, hogy a munkavállalók érdekeit is mélyen sérti – a betegeken fognak lecsapódni, szemlézte az interjút a 24.hu.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Megszűnhetnek a helyi szakrendelők

Ha a közellátásban foglalkoztatott orvosok nem dolgozhatnak másodállásban a nagyvárosoktól messzebb eső járóbeteg-szakellátó intézményekben vállalkozóként, nagy a valószínűsége, hogy ezek a kistérségi rendelők megszűnnek.

FRISS!

23 millió forintot loptak el a csalók a férfi bankszámlájáról, a pénz egy részéről mélyen hallgat a bank

Hátrányba kerülhetnek a betegek

Ezzel a betegek kerülnek hátrányba, mert akár 40-50 kilométert kell utazniuk az ellátásért, amit nem biztos, hogy meg tudnak tenni — fogalmazott. Szabad Zoltán szerint szintén kevesebb lehet a szakorvos a jellemzően paraszolvencia-mentes hiányszakmákban is, mint az intenzív- vagy a sürgősségi ellátás. Ezeken az osztályokon a most ugyancsak vállalkozóként foglalkoztatott orvosok az új bértábla szerint kevesebb fizetést kapnak majd, mint eddig. Ha elhagyják a közszférát, vagy nem dolgozhatnak több helyen, megint csak a betegek hozzáférése romlik, ami hosszabb várólistákat eredményez — tette hozzá.

Új törvény

Elmondta: a MOSZ első körben elkezdi összegyűjteni a rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat, melyben a munkavállalók szándékukat fejezik ki, hogy nem fogják aláírni az új munkaszerződéseket, „mert nem akarnak az új jogviszonyról szóló törvény jogalanyai lenni”. Szerinte ha összegyűlik elegendő nyilatkozat, a kormányzat rá lesz kényszerítve, hogy az akár tömeges rendszerelhagyást egy megnyugtatóan lezárt tárgyalássorozattal megakadályozza.

Elkeseredett kollégák

Másrészt szeretnénk biztosítani a végeken dolgozó, és most nagyon elkeseredett kollégáinkat, hogy nincsenek magukra hagyva, és van remény. Esetleges további lépésekről a tagság véleményét fogjuk kikérni — mondta Szabad Zoltán. A MOSZ  Összefogás az Egészségügyért néven akciószövetséget hozott létre, amely

Igazságos, konszenzuson alapuló törvény

Egy igazságos, konszenzuson alapuló törvény elfogadásáért küzd, mely a Kjt.-nél nem hátrányosabb a munkavállalókra nézve. A teljes ágazatot lefedő érdekképviseletként – amelynek így már egy 12 ezer fős, folyamatosan gyarapodó tagság ad erős legitimációt – azt szeretnénk elérni, hogy Pintér Sándor belügyminiszter leüljön velünk tárgyalni.

Kiemeltk kép: Illusztráció