Megvan a múlt héten lemondó Vitézy Dávid utódja. Keszthely korábbi polgármestere, Nagy Bálint lesz az új közlekedési államtitkár. Nagy Bálint helyére Ágh Pétert nevezik ki beruházási államtitkárnak.

Ez történt eddig

Ahogy a Budapestkörnyéke.hu hírportálon elsők között beszámoltunk róla, Vitézy Dávid azt követően mondott le, hogy Palkovics László távozott a Technológiai és Ipari Minisztérium éléről, a közlekedés pedig átkerült a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumhoz. Az eddigi gyakorlat alapján az új miniszter hoz új államtitkárt a területre, ezért Vitézynek automatikusan megszűntek a feladatai. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sikeres politikus

Nagy Bálint azután mondott le a Keszthely vezetéséről, hogy az április választásokon országgyűlési képviselő lett, a szavazatok 61 százalékát szerezte meg Zala megye 2. választókerületében. Összeférhetetlenség miatt le kellett mondania a polgármesteri posztról.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Hamarosan kihirdetik

A Telex információit kormányzati források is megerősítették, Nagy Bálint kinevezését a napokban hirdethetik ki a Magyar Közlönyben.

Óriási terület kerül Lázár Jánoshoz

A Vitézy Dávid vezette államtitkárság feladata a Kormány döntései alapján az országos közlekedéspolitika irányítása, a közlekedési stratégiai döntések és szabályozások előkészítése volt. Hozzá tartozott a MÁV-csoport felügyelete és a MÁV-Start, a MÁV-HÉV Zrt., a Volánbusz Zrt. és a GYSEV Zrt közszolgáltatásainak szervezése és megrendelése.

Egyből távozott

A kormány döntése értelmében Palkovics László miniszter lemondása után a közlekedési terület Lázár János minisztériumához került. A helyzet miatt Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár összehívta a minisztérium vezető munkatársait, bejelentette lemondását majd távozott. Ideiglenesen Kállai Éva helyettes államtitkár viszi az ügyeket, 48 óra van az átadás-átvételre – értesült a VEKE.

Megköszönte Vitézy a felkérést

Vitézy Dávid a közösségi oldalán így fogalmazott: „Ahogy ma a kormányinfón elhangzott, az új energetikai tárca létrejötte révén, Palkovics László miniszter lemondásával a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, ezáltal az eddigi közlekedési államtitkári feladataim is véget érnek. A közlekedési szakterület felügyelete az új kormányzati feladatmegosztás szerint Lázár János minisztériumához kerül át. Köszönöm Palkovics miniszter úrnak és a Kormánynak a megtisztelő felkérést és a közös munkát, úgy hiszem, az elmúlt fél évben a hazai közösségi közlekedés és a vasút számos nagy ügyében tudtunk a helyes irányba egyet előrelépni.”

Új feladat

Lázár János is reagált a változásokra, ezt írta a közösségi oldalán: „Minden magyar közlekedési miniszter elődje, az első felelős kormány tagja, Széchenyi István úgy fogalmazott: “Az ember annyit ér, amennyit használ.”  

Ez Lázár János célja

„Az én hitvallásom is ez. Az új feladattal a Miniszterelnök most lehetőséget ad arra, hogy újabb területen járulhassak hozzá a haza és a haladás, a nemzeti szuverenitás és polgári fejlődés ügyéhez. A feladatot tisztelettel elfogadom. Nekilátunk!” – írta a miniszter.

Fél éves államtitkárság

Vitézy Dávid alig fél évvel ezelőtt lett közlekedésért felelős államtitkár a most megszűnő Technológiai és Iparfejlesztési Minisztériumban. Az államtitkár a kinevezésekor arról beszélt, hogy a közlekedés nem csak egy ágazat a sok közül, hanem a jövőnk egyik záloga, a klímavédelem és a gazdaság fejlesztésének kulcsa, a fővárosi, nagyvárosi és a vidéki élet minőségének egyaránt meghatározó eleme.

Nem akart Lázárral dolgozni

Vitézy a kinevezését Orbán Viktor miniszterelnök javaslata nyomán Novák Katalin köztársasági elnöktől vette át május 25-én. Most alig fél évvel később pedig már le is mondott. Vélhetően nincs jóban Lázár Jánossal, nem akart vele dolgozni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Vitézy Dávid