Elvi megállapodás született a mai bértárgyalásokon: a minimálbér januártól 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal nő. A szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek mai egyezsége nyomán a minimálbér jövőre bruttó 232 ezer forintra, a garantált bérminimum 296 400 forintra emelkedik.

Megállapodtak

Jövőre 16 százalékkal emelkedik a minimálbér és 14 százalékkal a garantált bérminimum összege a szakszervezetek és a munkáltatói érdekképviseletek mai megállapodása szerint. A felek a mai tárgyalási fordulón abban is megegyeztek, hogy év közben felülvizsgálják az egyezséget a legfőbb makrogazdasági mutatók ismeretében. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Íme, az összegek

Az emeléssel januártól a minimálbér összege bruttó 232 ezer forintra, a garantált bérminimum összege 296 400 forintra nő.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem emelkednek a bérhez kapcsolódó közterhek

A megállapodás végleges szövegét várhatóan jövő csütörtökön fogadják el a szociális partnerek. A bérmegállapodásba a munkáltatói oldal kérésére bekerül a kormány vállalása, amely szerint jövőre nem emelkednek a bérhez kapcsolódó közterhek, illetve nem kell adóemeléssel számolniuk a vállalkozásoknak. A szakszervezetek bérajánlást is megfogalmaznak az egyezségben.

Lekerült javaslat

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai ülésén végül lekerült a napirendről az a javaslat, amely szerint két lépcsőben emelkedett volna a garantált bérminimum összege – értesült a Napi.hu

A munkáltatói oldal támogatta

A munkáltatói oldal három érdekképviselete egységesen támogatta a minimálbér 16 százalékos és a bérminimum 14 százalékos emelését. A szakszervezetek közül a Liga és a Munkástanácsok is elfogadhatónak tartja az alkut.

A Szakszervezeti Szövetség még nem bólintott rá

A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyelőre még nem bólintott rá a javaslatra. Ha a MASZ nem írja alá a megállapodást félő, hogy – egyezség híján – elmarad a minimálbérek jövő évi emelése. A képviselet legalább 20 százalékos emelést tartott korábban elfogadhatónak.

Megőrzik a reálértéküket

Az őszi bértárgyalásokon sokáig úgy tűnt egyaránt 15-15 százalékkal nő a minimálbér és a bérminimum. A 16 és 14 százalékos emelés ugyanakkor azt jelenti, hogy a legkisebb bérek megőrzik reálértéküket 2023-ban.

Sokáig egyezkedtek

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a napokban, hogy új javaslat került az asztalra az érdekképviseletek és a munkáltatók közötti tárgyalásokon: akár 17 százalékkal emelkedhet a minimálbér, a garantált bérminimum pedig két lépcsőben emelkedhetne: januárban 12-13 százalékkal, júliusban egy további emeléssel 300 ezer forint fölé nőne. 

Két lépcsőről is szó volt

Ha mindez megvalósulna, akkor a minimálbér bruttó 200 ezerről 235 ezer forintra nőne, a garantált bérminimum 260 ezerről januártól 293,8 forintra emelkedne, ami júliustól már elérné a 301 ezer forintot.

Nem csökkennek a járulékok

A bértárgyalásokon arról próbáltak megegyezni a felek, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum is 15-15 százalékkal emelkedjen januártól. A munkáltatók ugyanakkor visszavonulót fújtak a megállapodástól azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban világossá tette, hogy nincs lehetőség jövőre a járulékok további mérséklésére – emlékeztetett a napi.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció