Akár 17 százalékkal emelkedhet a minimálbér, a garantált bérminimum pedig két lépcsőben nőhet a 2023-as esztendőben. Az egyeztetések még nem értek véget.

Akár 17 százalékos is lehet az emelés

Új javaslat került az asztalra az érdekképviseletek és a munkáltatók közötti tárgyalásokon: akár 17 százalékkal emelkedhet a minimálbér, a garantált bérminimum pedig két lépcsőben emelkedhetne: januárban 12-13 százalékkal, júliusban egy további emeléssel 300 ezer forint fölé nőne. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

235 ezer lenne a minimálbér

Ha mindez megvalósulna, akkor a minimálbér bruttó 200 ezerről 235 ezer forintra nőne, a garantált bérminimum 260 ezerről januártól 293,8 forintra emelkedne, ami júliustól már elérné a 301 ezer forintot.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Nem csökkennek a járulékok

A bértárgyalásokon eddig arról próbáltak megegyezni a felek, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum is 15-15 százalékkal emelkedjen januártól. A munkáltatók ugyanakkor visszavonulót fújtak a megállapodástól azt követően, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a közelmúltban világossá tette, hogy nincs lehetőség jövőre a járulékok további mérséklésére – emlékeztetett a napi.hu.

Feszült hangulatban

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról, hogy pattanásig feszült a hangulat a rendvédelmi igazgatási alkalmazottak körében, ugyanis kimaradtak a szeptemberi béremelésből. A Belügyminisztérium fedezet hiányában ígéretet egyelőre nem tett a helyzet javítására. A Független Rendőr Szakszervezet arra is kíváncsi, mi lesz a határvadászok sorsa.

Kimaradtak a béremelésből

Másfél év után újra összehívták a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsot. A Független Rendőr Szakszervezet még az ülés előtt javaslatot tett a Belügyminisztériumnak arra, hogy az egyeztetésen tűzzék napirendre a rendvédelmi alkalmazottak és a munkavállalók illetményének rendezését, ők ugyanis nem részesültek a szeptemberi béremelésből. 

 15 ezren várták a plusz pénzt

Az 50 ezer fős állományból 15 ezren maradtak ki, a rendvédelmi igazgatási viszonyban dolgozók ráadásul a két évvel ezelőtti 500 ezer forintos juttatást és a februárban kiutalt 6 havi fegyverpénzt sem kapták meg.

Csaknem 10 ezren írták alá a petíciót

Az érintettek ősszel egy petíciót is indítottak, melyet közel 10 ezren írtak alá. Illetmény- és béremelést követeltek, kihangsúlyozva, hogy ezt ne évekre elhúzva, az átlagokkal trükközve, hanem azonnali hatállyal, minden rendvédelmi alkalmazott és munkavállaló számára kivétel nélkül biztosítsák. Külön kérték, hogy a rendvédelmi alkalmazottakat és a munkavállalókat a hivatásos állománnyal egyenrangúként kezeljék.

Nincs fedezet rá

„Az elmúlt hetekben az elégedetlenség csak még nagyobb lett, az infláció az egekben. Sajnos a Belügyminisztérium nem tudott ígéretet tenni a béremelésre, tárgyalópartnereink azt mondták, hogy jelenleg nincs rá fedezet” – mondta az Indexnek az egyeztetés részleteiről Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára.

Több ezren távozhatnak

Pongó attól tart, hogy a tárca odáig húzza az ügyet, mígnem több ezren távoznak, ami könnyen ellátási problémákhoz vezethet. Korábban a hivatásos állománynál, különösen a tiszthelyettesek vonatkozásában, évekig harcoltak a béremelésért, ami végül csak akkor következett be, amikor a rendőrök létszáma már olyannyira megfogyatkozott, hogy a szolgálati feladatokat is alig tudták ellátni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció