Minden autós rémálma, hogy indításkor szokatlan hibakód villan fel a műszerfalon. Vannak olyan piktogramok, amelyeket még a régimotoros sofőrök sem biztos, hogy egyből felismernek. Lássuk, milyen gyorsan kell szervizbe vinni a járművünket, ha meghibásodást jelez az autónk.

Figyeld a hibakód színét

Nem baj, ha nem tudod a több tucat hibajelzés nevét és jelentését – már azzal sokkal előbbre vagy, ha tudod, hogy a gyártók a súlyos és a kevésbé súlyos gondokat különböző színkódokkal látták el. A piros jelek nem véletlenül kapták ezt a figyelemfelkeltő színt. Ha piros hibakódot látsz a műszerfalon, akkor minél előbb orvosolni kell a problémát. A narancssárga piktogramok olyan gondokat jeleznek, amelyeket rövid időn belül meg kell javítani. Ilyen lehet például a fékbetétet cseréje. A harmadik típusú, zöld jelek csupán tájékoztatnak, például, hogy fel van kapcsolva a világítás. A fehér jelek esetében javasolt utánanézni a piktogram jelentésének, ugyanis utalhatnak szervizigényre is.

Melyek a leggyakoribb és legsúlyosabb hibakódok?

A piktogramok nem mindig hibát jeleznek. Ha nincs bekapcsolva a biztonsági öv utazásnál, vagy be van húzva a kézifék is pirosan világítanak, mégsem nevezhetők bajnak.

De akkor sem kell azonnal megijedni, ha valamilyen hibakód világít a műszerfalon. Megjelenhet hibakód akkor, ha kifogyott az ablakmosó folyadék, amelyet könnyen utántölthetünk otthon is. A szervokormány meghibásodása is a leggyakoribb jelzések közé tartozik, ekkor már érdemes felhívni az autószerelőnket. Érdemes otthon tartani egy OBD2-es hibakód olvasót, hogy akár házilag is ki tudjuk olvasni vagy törölni a hibakódokat.

A komolyabb hibák közé sorolhatjuk, ha alacsony olajszintet jelez a járművünk. Ilyenkor azonnal állítsuk le a motort, töltsünk utána az olajnak és ha továbbra sem tűnik el a hibakód, akkor ne vezessünk tovább, irány a szerviz! Hasonló a helyzet, ha az akkumulátor jele fénylik fel: az akkumulátor problémával is érdemes minél előbb felkeresni egy szakembert. A legkomolyabb hibakód, amelynek a szervizeltetéséért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, a motorhiba. Sajnos ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy csak motorcsere oldja meg a problémát – mindenképp autódiagnosztikát igényel a kód kiolvasása, ilyenkor jobb egy profi szervizhez fordulni.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.