Az ingatlanpiaci szakértő szerint 44 millió forintot ér, a MÁV mégis csak 34 milliót fizet azért a házért, amit kisajátítanak. Az ingatlan azért áll útjában a MÁV-nak, mert korszerűsítik a Budapest-Belgrád vasútvonalat. A jelenlegi lakóknak 40 napon belül el kell hagyniuk otthonukat.

Megörökölték a házat, de menniük kell

A 23. kerületben áll az a 87 négyzetméteres ingatlan, amit a MÁV kisajátított. Két önálló lakást alakítottak ki belőle, mesélte Szilvia a Blikk számára, aki kifogásolja az eljárást. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rossz címre küldték az értesítést

Szilvia elmondása szerint tavaly év végén hunyt el édesanyjuk. A megállapodás első körben az elhunyt szülő nevére érkezett. Ráadásul olyan lakcímre, ahonnan nyolc évvel ezelőtt elköltöztek.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem értesültek időben arról, hogy mi történt

Csak idén januárban értesültek arról Szilviáék, hogy a MÁV az állam nevében kisajátította a házukat. 34 millió forintra értékelték a házat. Április közepén tudták elérni, hogy tárgyalják újra az ügyet.

Nem hozott eredményt az újratárgyalás

A korábban meghatározott összeget nem emelték. Szilvia elégedetlen a döntéssel. Szerinte ugyanis a szakértő jelentős mértékben a piaci ár alá becsülte a ház értékét.

Kevés pénzt kaphatnak

A nő egyedül neveli 14 éves lányát a házban. Mivel a testvérével ketten örökölték, így meg kell osztozniuk az ingatlan árán. Ez azt jelenti, hogy Szilvia része 17 millió forint.

Sürgeti őket az idő

A határozat úgy szól, hogy amint megkapják a pénzt, azt követően 60 napon belül ki kell költözniük az ingatlanból. Azóta már több mint 20 nap eltelt, így alig bő egy hónapjuk maradt arra Szilviáéknak, hogy új lakhelyet találjanak. Lakható állapotú ingatlant vásárolni azonban 17 millió forintból nem lesz könnyű Budapest környékén.

Nem fellebbezhetnek

Fellebbezésre csak az első értesítés után lett volna lehetőség. Mivel az nem jó címre érkezett, így erre már nincs lehetőség. Polgári pert tudnának indítani, ám az várhatóan hosszú évekig tartana.

Az ingatlan valódi értéke magasabb lehet

A tető nemrég került kicserélésre, ami növeli az ingatlan értékét. A Blikknek nyilatkozó ingatlanszakértő elmondta, hogy mivel a ház közel van a sínekhez, az csökkenti az értékét. Mindezeket figyelembe véve az értéke 10 millióval lehet több annál, mint amennyit Szilviáéknak megítéltek.

2014-ben dőlt el, hogy felújítják a Budapest-Belgrád vasútvonalat

A hazai szakasz felújítására a nyertes konzorciumot 2019-ben hirdették ki. 350 kilométernyi szakasz felújításáról van szó összesen. A magyarországi szakasz 166 kilométeres.

Kisajátítás csak végső esetben

Csak akkor kerül sor egy ingatlan kisajátítására, ha nincs más megoldás. Ebben az esetben a tulajdonost kártéríteni kell. Ebben az esetben közlekedési infrastruktúra közérdekű fejlesztésével indokolták a határozatot. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budapest-Belgrád vasútvonal – Forrás: