Az SOS Gyermekfalvak megkezdte az ukrajnai intézményeikben lévő gyermekek evakuálását a megtámadott településekről – közölte a szervezet magyarországi alapítványa.

Lengyelországba viszik őket

A tájékoztatás szerint 177 SOS-es gyermek és nevelőszüleik érintettek, de ennél jóval több gyermek él a bombázott területeken állami gondoskodásban. Az első családok már úton vannak Lengyelországba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

64 ezren élnek nevelőszülőknél

Ukrajnában 64 ezer gyermek él nevelőszülőknél, az SOS előrejelzései szerint egy totális katonai támadás legalább 16 ezret veszélyeztetne közülük.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

100 ezer gyerek él nevelőintézetben

Az országban jelenleg körülbelül 98 ezer gyermek él különböző típusú állami, bentlakásos intézményben. Az SOS 2003 óta van jelen a háborús helyzetbe került országban, Kijev és Luhanszk régióban 177, szülők nélkül élő gyermekről gondoskodik nevelőszülői családokban.

Óvóhelyre menekítették őket

További mintegy 2000 hátrányos helyzetű gyermeknek és családjának nyújtanak különböző támogató szolgáltatásokat. A napokban Sztanicja Luhanszka városát és a kijevi régióban található Brovari városát is súlyos támadás érte, az ott tartózkodó SOS-es családokat és segítő munkatársakat óvóhelyre menekítették.

Kimenekítik a családokat

A lengyel SOS Gyermekfalvak segítségével megkezdődött a családok kimenekítése az országból: 40 gyermek vasárnap hagyta el az országot, további 21-et hétfőn helyeztek biztonságba.

Nem lehet adományt bejuttatni

A kelet-ukrajnai Luhanszk régióban fekvő Popaszna város, ahol az SOS-es családok szintén jelen vannak, jelenleg ostrom alatt áll. A jelentések szerint a lakosok biztonságban vannak és sértetlenek, azonban a városba nem lehet bejuttatni semmilyen adományt.

Bombabunkerekben tartózkodnak

Az ostromot megelőzően 15 családnak sikerült elhagyni a várost. Az SOS munkatársai Kijev egyes területein szinte folyamatosan bombabunkerekben tartózkodnak, 21 SOS-es gyermek is a fővárosban rekedt.

Közvetelen támogatást biztosítanak

Az SOS Gyermekfalvak az első és eddig az egyetlen olyan szervezet, amely közvetlen támogatást és felügyeletet biztosít a nevelőszülői családoknak annak érdekében, hogy a veszélyeztetett gyermekek és nevelőszülők az ország biztonságosabb régióiba települhessenek át.

Pénzzel segít a magyar szervezet

„Az állami gondoskodásban élő gyerekek a legutolsók, akikre egy háborús helyzetben gondolunk, pedig ők vannak a legnehezebb helyzetben. Nemzetközi szervezet lévén mindenki próbál segíteni a családoknak. Lengyelország szállással, a magyar szervezet pedig egyelőre pénzbeli támogatással, hogy biztonságba tudják helyezni a gyerekeket, ezért adománygyűjtést indítottunk számukra. Az SOS munkatársai nem fogják magukra hagyni a gyerekeket, bármi is történik. A legnagyobb tragédiát élik ét, már másodszorra. Először a szüleiket veszítették el, most az otthonukat, hazájukat. Ők a háború kétszeres árvái” – mondta Kiss Gergely, az SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója.

Itt tudsz segíteni

Ha segítenél szeretnél az Ukrajnában élő nehéz sorsú gyerekeken, akkor azt ide kattintva tudod megtenni.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet

“Tiszabecs, az igazi cenzúra nélkül” – szívszorító fotókat tett közé egy önkéntes a kárpátaljai roma menekültekről, anyák és gyermekeik egymás hegyén-hátán alszanak a földön

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: sos.hu