Ahogyan azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta péntektől csak a magyar rendszámmal rendelkező autósok tankolhatnak az árstop által minimalizált árakon, a külföldi rendszámmal rendelkező autósok, azonban csak a piaci áron juthatnak benzinhez.

Visszaélések

Erről Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a csütörtöki Kormányinfón, ahol elmondta,  Európában Magyarországon lehet a legkedvezőbben tankolni, de vannak visszaélések, nagy a benzinturizmus, ezért a kormány úgy döntött, péntektől csak magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé, hogy a 480 forintos hatósági áron tankolhasson a magyar benzinkutakon. A külföldieknek piacon áron lesz erre lehetősége. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rezsicsökkentés és árstop

Gulyás Gergely arról is beszélt, jelenleg a kormány legnagyobb és legnehezebb feladata az árstopok fenntartása és a rezsicsökkentés védelme, mert Európában többszörösére nőnek az energiaárak és a piaci árakban 3-4-5-6-szoros emelkedés történt. Elmondta, hogy a háborús veszélyhelyzetben a kormány a rendkívüli felhatalmazásával élve rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre. Úgy véli, az energiaárak növekedése a brüsszeli szankcióspolitika és a megugrott nyeresanyagárak együttes eredménye.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Már a részletszabályok is kijöttek

Az új tankolási rend kapcsán már a részletszabályok is megjelentek a Magyar Közlönyben, erről itt a BudapestKörnyéke.hu oldalán is hírt adtunk, mint megírtuk lesznek kivételek is, ám egyelőre elég nagynak tűnik a káosz, sok a felmerülő kérdés.

Kapcsolódó:

Így változik az élet a benzinkutakon, itt vannak a részletszabályok!

A kivételek

A Magyar Közlönyben megjelentek értelmében a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autók mellett azokat a külföldi rendszámú kocsikat is 480 forintos literáron lehet majd megtankolni, amelyeket olyan országban helyeztek forgalomba, ahol szintén hatósági áras termék az üzemanyag. Vagyis a szerbek és a szlovének kivételt képeznek majd, ha csak a környező államokat nézzük meg.

Mennyi is az annyi?

A legfontosabb kérdés azonban talán mégiscsak az, hogy mennyiért tankolhatnak majd azok az autósok, akik nem képezik fentebb említett kivételek részét és külföldi rendszámos autóval rendelkeznek. A holtankoljak.hu szerint péntektől a benzin beszerzési ára bruttó 8 forinttal csökkent, a gázolaj nagykereskedelmi ára pedig nem változott. A változás a prémium benzin árát várhatóan érinteni fogja.

Mutatjuk az árakat:

  • 95-ös benzin: 661 Ft/liter
  • Gázolaj: 679 Ft/liter

Megvalósíthatatlan?

A Független Benzinkutasok Szakszervezete egyébként a kormány döntése kapcsán azt mondja, 22200 magyarországi benzinkutat kényszerítenek bele egy olyan rendszerbe, ami nem megvalósítható. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: BPK