Ahogy azt az elsők között itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtuk, a polgármester javaslatára jelentősen megemelték az iskolai és óvodai étkezések díját Dunakeszin. Amikor ez kiderült, kiakadtak a szülők, a helyi ellenzék pedig nekiesett a polgármesternek, Dióssi Csabának. Eddig csendben volt a polgármester, most megszólalt, elmondta: nem gondolta, hogy problémát jelent a családoknak a megemelt díj kifizetése, amire azért volt szükség, mert megemelkedtek az alapanyagárak.

Jelentős áremelést akart a polgármester

Napok óta áll a bál Dunakeszin, ugyanis a helyi fideszes polgármester, Dióssi Csaba jelentősen megemelte az iskolákban és az óvodákban az étkezési díjat. Egy általános iskolásnak novembertől 1600 forintot kellene fizetnie a menzáért, miközben a szomszédos Gödön csak 850 forintot, Fóton 910 forintot és a várossal szomszédos 15. kerületben is csak egy ezresbe kerül a menza. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Egy év alatt 88 százalék

„Feltételezem, nem a mostani emelés az, ami felháborított mindenkit, hanem az a probléma, hogy 14 hónap alatt ez a 3. emelés és így 88 %-kal emeltek bő egy év alatt, legalábbis az óvodákban. Reméljük, hogy sikerül célt érni” – fogalmazott a Facebookon egy szülő.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Követelik, hogy ne emeljék meg az árat

A Momentum helyi polgármester-jelöltje Cseresznyés Csilla azt állítja, hogy Dióssi Csaba hülyének nézi a választókat, a DK polgármester-jelöltje, Tonzor Péter pedig azt követeli a szülői munkaközösség elnökével együtt, hogy azonnal állítsák vissza a korábbi árakat. Miután a polgármester látta az ellenállást, lépett.

Saját maga ellen kezdeményez vizsgálatot

Dióssi Csaba a közösségi oldalára posztolta ki, hogy felfüggeszti az áremelést és vizsgálatot kezdeményez. A politikai ellenfelei ezen nevettek, mondván: saját maga ellen kezdeményez vizsgálatot a polgármester, hiszen az áremelést ő kezdeményezte a testületi ülésen. Ide kapcsolódik: A legjómódúbb járások: Dunakeszi, a tehetős középosztály otthona, ahol kényelmesen akarnak élni, nem pedig turistacsoportokat kerülgetni – mondja Dióssi Csaba polgármester

Nem lesz áremelés

“Én úgy gondoltam, hogy az a szociális védőháló, ami működik ebben a rendszerben, az itt is kielégítő. Most a jelzések alapján kiderült, hogy nem, ezért változtatunk.” – mondta Dióssi Csaba az RTL-nek. Arra a kérdésre, hogy miért indítanak vizsgálatot a korábbi döntésükről a polgármester azt mondta: “Szerintünk ez a természetes működése egy önkormányzatnak: ki képviselné a szülőket ebben a helyzetben, ha nem az önkormányzat? Ami a szülőknek fontos, nekünk is az. Ezért léptünk, nem lesz áremelés” – tette hozzá a polgármester.

Havi 30 milliós tétel

A döntés visszavonása sokba fog kerülni az önkormányzatnak, hiszen a szolgáltató felé fizetni kell, így a szülőktől havi 30 millió forintot átvállal az önkormányzat. “A szándékunk egyértelmű: a szolgáltatót rábírni minél jobb minőségre, az önkormányzat pedig képviseli a szülők érdekeit.” – szögezte le a polgármester.

Máshol olcsóbb és jobb?

Dunakeszin nem csak az iskolai étkezés árával van baj, hanem annak minőségével is. A polgármester hivatalos közösségi oldalán sok szülő panaszkodik arra, hogy ehetetlen az a koszt, amit a gyerekeknek adnak az iskolában. Nem értik, hogy máshol miért olcsóbb és jobb minőségibb az étel.

Alig várják, hogy otthon egyenek

“Nagyon kevés olyan nap van amikor azt mondják a fiaim, hogy megették amit kaptak. Alig várják, hogy hazaérjünk mert éhesek.” – írja egy édesapa a polgármester posztja alatt. Egy anyuka ezt mondja: “Macerás itthon főzni munka mellett, de az iskolai ebéd kidobott pénz volt alsóban. Érdekes, hogy más városokban tud finom lenni az iskolai étel.”

Nehéz lesz megfelelni

Úgy tűnik Dunakeszin az önkormányzatnak és a polgármesternek lesz még dolga a menzával. Nem csak többe kerül, mint a legtöbb környező településen, de a visszajelzések szerint a minőségével is gondok vannak. Természetesen az, hogy milyen a menza, szubjektív. A spenótot például sokan nem szeretik, ezért nehéz lesz mindenki ízlésének megfelelni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere – Forrás: Facebook/BPK-montázs