Gödöllőn 730 diákot és a tanáraikat beterelték egy építési területre – állítja Gödöllő polgármestere, Gémesi György. A Török Ignác gimnázium energetikai felújításának a munkálatai elhúzódtak és úgy kezdődött meg a tanév, hogy az iskola nem készült el, most is folyamatosan dolgoznak az épületben. Úgy tudni, hogy mérgező azbeszt tartalmú anyagokat is bontottak akkor, amikor gyerekek voltak az iskolában.

Energetikai felújítás

Az ország tizenharmadik legjobb gimnáziumában, ahol 730 diák tanul, júniusban kezdődött el az energetikai felújítás. Az új tanév elindulása előtt augusztus 31-én rendkívüli munka- és balesetvédelmi oktatáson tudták meg a pedagógusok, hogy nekik lesz a feladatuk, és felelősek is érte, hogy a tanulók a munkaterületekre ne lépjenek be. Ezt azonban nem tudják garantálni, és ezért felelősséget sem tudnak vállalni – jelezték a Blikkhez is eljutott nevelőtestületi állásfoglalásban. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Online oktatást akartak, nem engedték

A szülők kiakadtak, egy részük nem engedi, hogy gyerekeik a jövő héten bemenjenek tanulni. A diákok és a pedagógusok biztonsága érdekében négyhetes online oktatást szerettek volna, de ezt végül a tankerület nem engedélyezte.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Felhívta a polgármester a minisztert

Gödöllő ellenzéki polgármestere, Gémesi György is lépett, felhívta a belügyminisztert, hogy tájékoztassa a kialakult helyzetről. „Kabinetfőnöke hívott vissza, akinek vázoltam a kialakult helyzetet, azonnali vizsgálatot kértem és azt, hogy készüljön el a beruházás végéig egy terv, ami biztosítja a zavartalan, biztonságos körülmények közötti oktatást. Tegnap felhívott Maruzsa Zoltán államtitkár úr, nyilván miniszter úrtól kapta a feladatot, hogy megnyugtasson.” – írta közösségi oldalán Gémesi György.

Vizsgálóbizottság

A gödöllői polgármester hozzátette: „Kértem egy azonnali bizottság felállítását az államtitkár úrtól, abból a célból, hogy kivizsgálja, hogyan alakult ki a botrányos helyzet és természetesen azért is, hogy végre mindenki pontosan tudja, hogy kívánja a jelenlegi össze-vissza helyzet helyett biztosítani a tankerület a biztonságos és zavartalan oktatást.”

Határidő

Gémesi György hétfőig adott határidőt az államtitkárnak, ha nem tudnak megállapodni, akkor a polgármester, az épület tulajdonosaként saját hatáskörben folytatja le a vizsgálatot. Szerinte az elmúlt napokban a tankerület és a minisztérium mismásolt, megpróbálták elhárítani a felelősséget.

Mérgező azbeszt

Az érintettek diákok és szülők egyaránt veszélyesnek tartották azt is, hogy az azbesztet tartalmazó pala bontásánál is bent tartózkodtak a diákok az iskolában. 

Nincs jogalap

A Dunakeszi Tankerületi Központ vezetője, Szabóné Forgács Gabriella a következőket közölte a helyzettel kapcsolatban: „A tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelésének nincs jogalapja, egy tervezett beruházás nem tekinthető „az iskola ellenőrzési körén kívül eső elháríthatatlan oknak. A tankerület javasolta, hogy az oktatás egyes tantermek helyett más helyszínen történjen, de az intézmény igazgatója ezzel a lehetőséggel nem kívánt élni”.

Nem mond igazat

A tankerület vezetője szerint az azbeszt tető bontásakor senki nem tartózkodott, főleg gyerekek nem az épületben. Ezzel kapcsolatban Gémesi György megjegyzi: „Sajnálom, de azt kell mondjam, hogy nem mond igazat. A felvételt, amit itt közzé tettem egy tanóra alatt, az iskolából belülről készítették, tehát igaz, hogy az azbeszt tető bontásakor voltak tanulók, tanárok az iskola épületében.” – hangsúlyozza a polgármester. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az azbeszt tető bontásáról készült videó

Kiemelt kép: Felújítják a gödöllői Török Ignác gimnáziumot – Forrás: Facebook/Gémesi György