A TV tuner lehetővé teszi, hogy bizonyos jeleket érzékelj a televíziódon, és ezáltal különböző csatornákat nézhess. A jeleket képpé és hanggá alakítja. A tuner legrégebbi típusa egyszerűen a csatornaváltáshoz használt pásztázótárcsa volt, ami lehetővé tette a televízió számára, hogy különböző, az éteren keresztül sugárzott analóg jeleket vegyen fel. Néha bizonyos kábelcsatornák eléréséhez egy TV-készüléknek speciális dobozra van szüksége, amelyet egy kábelszolgáltatótól vásárolunk vagy bérlünk.

A tunerről dióhéjban

Az alapvető tuner a legtöbb tévében vagy a legtöbb kábelszolgáltatónál elérhető. 2013. október 31-ig Magyarországon lezajlott a digitális televíziós átállás, amely csak és kizárólag a földfelszíni műsorszórást érintette kötelező jelleggel. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy innentől a televízióknak tartalmazniuk kellett egy digitális tunert, amely lehetővé tette a digitális televíziós jelek antennán vagy dekóderen keresztüli fogadását. Ezenkívül sok ember rendelkezik TV tuner kártyával vagy külső tunerrel, amely lehetővé teszi számukra a televíziós műsorok vételét a számítógép képernyőjén is. Ez lényegében egy számítógépet televízióvá avanzsálhat, és a tulajdonos kábelszolgáltatásától függően számos televíziós állomást nézhet. Sokan tuner kártyát használnak arra, hogy kábelszolgáltatás nélkül nézzenek ingyenes, éteren keresztüli televíziós adást a számítógépükön. A digitális televíziós adás jeleinek ezzel a kártyával történő vételéhez a felhasználónak általában antennát kell csatlakoztatnia. Kártya vagy külső TV tuner vásárlásakor körültekintésre van szükség, mivel nem minden tuner működik minden számítógépes rendszerrel. Néhányat kifejezetten Mac-hez vagy PC-hez terveztek, és sokukhoz további szoftverre van szükség a képek megtekintéséhez. A megfelelő működéshez bizonyos mennyiségű memóriára is szükség lehet.

Tévézni monitoron? Miért ne?

Egyesek azzal érvelnek, hogy pénzkidobás egy számítógépet beállítani a televíziós műsorok megjelenítésére, különösen egy számítógépes asztalnál. Valljuk be, van benne valami. Ha például a családok szívesen néznek együtt tévét, akkor kissé kényelmetlen lehet az egész famíliát az íróasztal köré rendezni, hogy egy kis képernyőt bámuljanak. A technológia fejlődésével azonban lehetőség nyílt nagyméretű monitorok vásárlására is, amelyet televízió helyett is tökéletesen lehet használni kijelzőként egy laptop vagy más számítógépes egység hozzá csatlakoztatásával. A számítógépen keresztüli tévézés népszerű trendnek tűnik, amely valószínűleg folytatódni is fog. Különösen a laptopok növekvő számával, egy TV tuner nagyszerű alternatíva lehet az egyedülállók, a gyakran úton lévők vagy a kollégiumban élő fiatalok számára. Mivel a fejhallgató viszonylag olcsó, egy laptopon tévéző személy valószínűleg nem fogja bosszantani szobatársait. Egyes tunerek FM rádiójeleket is felvesznek, így rádióállomások hallgatására is lehetőséget nyújtanak. Összességében egy tuner valószínűleg drágább, mint egy egyszerű rádió, de amennyiben összetett feladatokat szánunk neki, jobban megéri az árát.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!