Ahogy azt az elsők között megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon koronavírusos lett a törökbálinti Walla óvoda egyik alkalmazottja ezért két hétre karanténba kerültek a gyerekek. Megkerestük a település polgármesterét Elek Sándort, hogy mi a helyzet a szülőkkel: ők is karanténba kerülnek?

„Azért kértem az ANTSZ-től a Walla óvoda bezárását, mert az egyik pedagógiai szakasszisztens elkapta a koronavírust és kórházban van, tehát nincs túl jól” – mondta portálunknak Elek Sándor, Törökbálint polgármestere.

A település vezetője szerint ez az óvoda egy kis intézmény, vagyis a koronavírusos alkalmazott az összes gyermekkel és a többi alkalmazottal is találkozott, ezért volt fontos az óvoda lezárása, fertőtlenítése, a dolgozók és a gyerekek karanténba helyezése – fejtette ki portálunknak a polgármester.

Elek Sándor, Törökbálint polgármestere – BPK-montázs

Elek Sándor azt is elmondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak, hogy összesen 300 db koronavírus-tesztet vásárolt 1 millió forint értékben a város, ezekkel tesztelik az összes óvoda és bölcsőde, valamint az önkormányzat alkalmazottjait. A teszt úgy működik, mint a vércukorszint-mérés. Apró tűszúrással vért vesznek, hogy a lehető legpontosabban tudják kimutatni a vírus jelenlétét.

Mi lesz a szülőkkel?

Arra a kérdésünkre, hogy a karanténba került gyerekek szüleivel mi lesz, rájuk is vonatkozik-e a két hetes karantén a polgármester annyi mondott, hogy jó kérdés. Szerinte karanténbe kellene kerülniük, hiszen az ilyen kisgyerekek folyamatosan közeli kapcsolatban vannak a szüleikkel, ugyanakkor erről nem a polgármester dönt – mondta Elek Sándor.

Mivel a karantént nem az önkormányzatok rendelik el, a polgármester a Nemzeti Közegészségügyi Kozpont Főváros és Pest-megyei KH Népegészségügyi főosztályhoz, vagyis a Pest megyei tisztifőorvoshoz irányított minket. Ők sem tudtak válaszolni a kérdésünkre, tovább küldtek minket a Kormányhivatalhoz.

A Kormányhivatalnál azt a választ kaptuk, hogy ez ügyben keressük a megyei tisztifőorvost. Amikor elmondtuk, hogy onnét már a Kormányhivatalhoz irányítottak minket, levélben kérték a kérdéseinket, még mindig nem válaszoltak.

Pénteken a kormány hivatalos oldalán megjelent közlemény szerint fokozott a szülők és a tanárok felelőssége a járvány miatt. Azt kérik, hogy a tünetes gyerekeket ne engedjék közösségbe.

Arról nem szól a hivatalos tájékoztatás, hogy mi lesz azokkal a családokkal, ahol az egyik kisiskolás vagy óvodás családtag megfertőződött.

Képzeljük el azt a szituációt, ahol a munkahelyen megkérdezik a szülővel, és mi van a gyerekekkel? Koronavírusosak, otthon vannak karanténban – válaszolják. Ilyenkor joggal merül fel mindenkiben a kérdés, hogy a szülőkkel, sőt a szülők munkahelyén, azok munkatársaival mi a helyzet.

Kiemelt kép forrása: MTI/Veress Nándor