Ahhoz, hogy egy konyha jól felszerelt legyen, rengeteg mindenre van szükség. Azonban léteznek olyan univerzális eszközök is, mint például a tálca, amit a konyhai előkészületektől kezdve, az étkezésen át, a vendégfogadásig számtalan dologra használhatunk. Nézzük is meg, mikor jön jól, ha akad kéznél belőle egy-egy darab.

Fagyasztott ételek kiolvasztása

Ha előrelátóak vagyunk, akkor már előző este kiszedjük a mélyhűtőből a vasárnapi húsleves, vagy rántott hús fő hozzávalóit, így már reggel nekiállhatunk a főzésnek. A fagyott élelmiszerek azonban olvadás közben nedvességet engednek ki magukból, így nem ajánlott őket közvetlenül az asztalra helyezni. 

Egy tálcára azonban annál inkább. A pereme nem engedi, hogy a nedvesség szétfolyjon, és még ha ki is szivárog a húsból némi vér, a tálcát akkor is jóval könnyebb elmosogatni, mint az asztalterítőt vagy a konyhapultot törölgetni. 

Reggeli az ágyban

Egy hétvégi reggelen nincs is annál jobb, mint ágyban fekve elkortyolgatni a kávét, esetleg enni pár falatot. Ennyi luxus mindenkinek kijár, azonban az örömbe máris üröm vegyül, ha az ágynemű morzsás vagy foltos lesz. 

Ezt megelőzendő tegyük egy tálcára a reggelinket, így megvédjük az ágyneműt és magunkat is attól, hogy a kellemesen induló reggel bosszankodással folytatódjon. 

Vendégek kínálása

Ha vendégséget tartasz, és süteményt is felszolgálsz, akkor sokkal elegánsabb, ha a szeleteket egy tálcán tálalod, nem pedig közvetlenül a tepsit helyezed a látogatók elé. Ugyanez érvényes akkor is, ha rágcsálnivalót vagy partifalatokat tálalsz fel. Egy tálcán ízlésesen el tudod rendezgetni az ételeket, így gusztusos lesz a teríték.

Ilyenkor persze érdemes egy szebb tálcát választani, például alumíniumot, vagy egy famintás laminált tálcát a Gasztronagyker kínálatából

Egy exkluzívabb megjelenésű tálcán ráadásul az italokat és a poharakat is elhelyezheted, így nem kell többször is fordulnod, hogy mindent behordj a konyhából. 

Konyhai előkészületek

Ha a főzés során te is gyakran kerülsz abba a helyzetbe, hogy azt sem tudod, hol áll a fejed, és szerencsétlenségedre a szükséges alapanyagokat, eszközöket sem találod akkor, amikor sürgősen kellenének, akkor néhány tálca életmentő lehet a konyhában.

A főzés kezdete előtt készítsd össze egy tálcára azokat az eszközöket, amiket majd használni fogsz, például fakanalat, kézi habverőt, húscsipeszt. Egy másik tálcán pedig helyezd el a felkockázott húst és az összevágott zöldségeket. 

Ezután csak annyi dolgod lesz, hogy a tálcákat a kezed ügyébe veszed, és máris nem kell ide-oda rohangálnod a konyhában. 

Asztaldísz

Ha akad olyan tálcád, amit már nem szívesen használsz, mert karcos vagy kopott, ne dobd ki, főleg akkor, ha fából van. Csiszold simára, fesd le tetszőleges színre, majd használd fel dekorációs elemként! 

Helyezz el rajta szárított terményekből készült díszeket, koszorút, virágokat, gyertyákat, esetleg szalagokat. A lehetőségeknek csak a kreativitásod szabhat határt. 

Ez a cikk szponzorált tartalomKattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!