Az ajakherpesszel a felnőtt lakosság nagy része már legalább egyszer egészen biztosan találkozott. Mindez egy vírusnak köszönhető, amely a legtöbbünknél életünk első két évében jelentkezik. Mivel a kórokozó életünk végéig ott marad a szervezetben, ezért időről időre ismét találkozhatunk a tünetekkel. 

Sajnos a vírust nem tudjuk eltüntetni a szervezetünkből, ám szerencsére a kellemetlen panaszok rövid időn belül maguktól is megszűnhetnek. Azonban ha szeretnénk lerövidíteni ezt az időtartamot, számos készítmény közül választhatunk, amelyek hatékonyan felveszik a harcot az ajakherpesz ellen. 

De vajon hogyan ismerhető fel az ajakherpesz, és mit lehet tenni a mielőbbi megszüntetése érdekében? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

Az ajakherpesz leggyakoribb tünetei

Az ajakherpesz megjelenése esetén jellegzetes tünetekkel jár együtt. 

Kezdetben csak fájdalmat vagy épp viszketést tapasztalhatunk. Aztán fájdalmas bőrpír és duzzanat alakul ki, apró, víztiszta hólyagok kíséretében. A hólyagok pár nap után zavaros színűvé válnak, feltelnek gennyel, majd előbb-utóbb felszakadnak. A helyükön apró, gennyes, fájdalmas fekélyek maradnak. 

A probléma általában egy-másfél hét alatt nyomtalanul megszűnik, ám ha egyszer kialakult a fertőzés, akkor időről időre megjelenhet életünk folyamán. 

Hogyan kezelhető?

A gyógyszertárakban számos készítmény érhető el, amely segítheti a kellemetlen panaszok és az ajakherpesz gyors megszünését.

A kenőcsök, paszták vagy herpesz gyógyszer használatával sokat tehetünk a probléma ellen. A Zovirax ajakherpesz krém például tökéletesen alkalmas a száj területén jelentkező herpesz eltüntetésére. 

Lehet tenni a megelőzésért? 

Mivel a vírust már sokan gyermekkorban elkapjuk, és lehetetlen kiirtani a szervezetből, ezért általánosságban elmondhatjuk, hogy az ajakherpesz visszatérő probléma, amelyet teljesen sosem fogunk tudni kiirtani a hétköznapokból. Ennek ellenére érdemes tennünk azért, hogy viszonylag ritkán szembesüljünk a panaszokkal. 

Egyrészt az aktív betegek gyorsabban tovább tudják adni a fertőzést. Ezért ne használjunk közös evőeszközt, poharat, törölközőt, tisztálkodószert stb. olyannal, akinek ajakherpesze van. 

Mivel az ajakherpesz jellemzően az immunrendszer gyengülésével jelentkezik, ezért tegyünk meg mindent azért, hogy erősítsük szervezetünk védekezőképességét! A helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő folyadékfogyasztás és a stressz kezelése sokat segíthet immunrendszerünk megerősítésében. 

Amennyiben az ajakherpesz hosszú időn keresztül nem akar elmúlni, akkor érdemes lehet felkeresni orvosunkat is, aki segít felderíteni a panaszok mögött álló esetleges egyéb indokokat.

Ez a cikk szponzorált tartalomKattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!