Ahogy arról három éve elsőként beszámoltunk, 2021. április 7-én, egy szerdai este porrá égett a szentendrei Spar áruház a HÉV-végállomáson. Eltelt három év és még mindig csak az alapkövet tették le. Mi tart ennyi ideig egy bolt felépítésén?

10 tűzoltóautó érkezett

Azon a drámai szerda délután öt óra körül érkezett a riasztás a tűzoltóságra, hogy ég a Spar szupermarket Szentendrén a HÉV-végállomásnál. Azonnal 10 tűzoltóautó érkezett a helyszínre, de a lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy végül 80 tűzoltó tudta csak megfékezni a lángokat. Veszélyben voltak a közeli üzletek és a MOL-benzinkút. A tűzoltók néhány óra alatt eloltották a hatalmas lángokat. A helyszínen volt Szentendre polgármestere, Fülöp Zsolt is. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Félelmetes volt

„Óriási lángokkal égett az épület, félelmetes volt látni, hogy milyen gyorsan terjed a tűz, de azt is jó volt látni, hogy milyen sok hivatásos és önkéntes tűzoltó, a katasztrófavédelem munkatársai milyen tökéletes szervezettségben, gyorsan és szakszerűen dolgoznak” – mondta a tűzeset másnapján Szentendre polgármestere a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Így égett a Spar

Ég a szentendrei Spar
Tűz a szentendrei Sparban – Forrás: Facebook

Teljesen leégett a Spar

A polgármester azt is elmondta, hogy a Spar teljesen leégett, felújítani már nem lehet, egy teljesen új épületben kell gondolkodni. Fülöp Zsolt hozzátette: a tűzeset helyszínére kiment a Spar vezetősége is. A polgármester azt is elmondta a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak, hogy a leégett Spar helyére egy modernebb, korszerűbb és nagyobb üzletet szeretnének építeni. Ezzel kapcsolatban már a tűzeset másnapján egyeztetett a Spar vezetőivel. Sokáig tartott az egyeztetés, mert három éve lényegében semmi sem történt.

Két év után aláírták a szerződést

Két év elteltével, tavaly márciusban a szentendrei városháza dísztermében aláírták a 2021 tavaszán leégett Spar újjáépítésével, illetve környezetének fejlesztésével kapcsolatos szerződést. A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. nevében Heiszler Gabriella elnök-ügyvezető igazgató, látta el kézjegyével a beruházási, valamint a ráépítési és a földhasználati és parkolóhasználati jogot alapító szerződést.

Elhúzódó pályázatok

Az első, sikertelen pályázatot követően 2022 őszén kiírt második pályázatra érvényes és sikeres pályázatot adott be a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. A tíz évre tervezett komplex fejlesztés első lépcsőjeként az élelmiszeráruház épül meg, valamint a hozzá tartozó mélygarázs és a felszíni parkolók. A fejlesztési területet határoló Vasúti villasoron járda épül, zebrát alakítanak ki, és fásításra is sor kerül.

Patkányfészek lett a leégett üzletből

Rá is fért a HÉV végállomás és a leégett Spar környékére a felújítás, mert a város talán legméltatlanabb része. A leégett áruház üszkös romjait nem sokkal a tűzvész után patkányok árasztották el. Az egyik szentendrei Facebook-csoportban arról írtak, hogy „A leégett Sparnál a tűz során felrobbantak ételkonzervek, hűtőládák, melyek tartalma rendkívül népszerű kajáldává vált a patkányok körében, is. 25-30 cm-es kövér patkányok futkároznak a környéken” – írta akkor egy hozzászóló.

Temető a Spar alatt

Az elhúzódó pályázatok után még egy csapás érte a Spar-projektet. Az építkezés megkezdése előtt régészeti feltárásra volt szükség. Ekkor jött a következő meglepetés. A szakemberek úgy tudták egy avar kori temető van a környéken a föld alatt és néhány sírt biztos találnak. Ehhez képest egy óriási temetőre bukkantak 250 sírral, tehát itt már 1500 évvel ezelőtt is nagyobb település lehetett.

Szép lassan épül

A szentendrei Spar tehát szép lassan épülget. Most letették az alapkövet, talán az év végére a szupermarket is kész lesz. Eközben Dubajban hat új felhőkarcolót, Kínában pedig 100 km metrót építettek. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Ilyen lesz a szentendrrei Spar