Azt mindenki tudja, hogy a vitaminok nagyon fontosak az egészségünk megőrzése szempontjából. De sokan ennyivel nyugtázzák is a dolgot, és nem fordítanak különösebb figyelmet rá, úgy vélik, hogy bőven elegendő az, ha mondjuk, hetente megesznek egy almát.

Pedig ennél sokkal tudatosabbnak és körültekintőbbnek kell lenni, hiszen a vitaminhiányos állapot számos kellemetlen panaszt és betegséget okozhat.

Elegendő-e az egészséges étrend?

Régi bölcsesség, miszerint “együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, mert azokban van a vitamin.” Valaha talán tényleg így volt, de amióta már ezeket a terményeket is nagyipari körülmények közt állítják elő, vagy messzi földről importálják, sajnos ez az állítás már közel sem fedi a valóságot.

Ezért szükséges másképp is gondoskodni a pótlásról, például a Myrobalan vitaminkészítményei által. A kínálatban kapható C- és D-vitamin, melyeket értékes növényi kivonatokkal is gazdagítottak pluszban, illetve találunk még immunerősítő készítményt és egy kifejezetten nők számára kifejlesztett multivitamin kapszulát is.

Tehát elmondható, hogy az egészséges étrend, bár fontos, de sajnos önmagában nem elegendő a vitaminpótláshoz. Ennek ellenére nagyon is lényeges, hogy mivel tápláljuk a testünket, ezért fordítsunk kiemelt figyelmet arra, hogy sok friss zöldséget és gyümölcsöt együnk, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, cukrot, fehér lisztes pékárukat. Hisz a vitaminok sem tudnak megvédeni azoktól a károktól, amit az egészségtelen ételekkel okozunk a szervezetünknek.

Melyek a legfontosabb vitaminok?

Természetesen mindegyik fontos a kellő mennyiségben, de érdemes külön kiemelni a C- és D-vitamint.

A C-vitamin például komplexen, az egész testre hat, rövidíti a sebgyógyulás idejét, szerepet játszik a porc- és csontképzésben, serkenti a fehérvérsejtek termelődését, erősíti az immunrendszert, véd az oxidatív stressztől, növeli a kollagéntermelést, hogy csak egy pár példát említsünk.

A gond viszont az, hogy a szervezetünk nem tudja sem előállítani, sem elraktározni, így csak külső forrásból lehet pótolni. Napi 1500 mg az ajánlott mennyiség, és mivel vízben oldódik, túladagolni sem lehet, hiszen a vizelettel együtt kiürül a felesleg.

A D-vitamin szintén az egész szervezetre hatással van. A csonterősítő hatását sokan ismerik, mellette viszont szintén támogatja az immunrendszer működését, segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, a rosszindulatú daganatokat, és a diabétesz kialakulását. Ezekről a betegségekről ugyanis mind bebizonyosodott, hogy a tartósan alacsony D-vitamin szint is lehet a kiváltó ok.

Mivel ez a vitamin zsírban oldódik, a májban és a zsírszövetekben el tud raktározódni, de ennek ellenére célszerű rendszeresen pótolni. Túladagolni csak akkor lehet, ha hosszú időn keresztül extrém magas dózist (napi 10.000 NE felett) fogyasztunk, de ez nem túl életszerű.

Egészséges mindennapok

Ne feledjük, hogy a vitaminok fogyasztása bár igen fontos, ez nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres testmozgás hatásait.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: myroblanmed.com

Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.