Alaposan rákezdett az eső Budapesten az elmúlt órákban, reggel hétkor félórán át zuhogott. A meteorológusok szerint eddig tartott a késői nyár, bár holnap még kisüthet a nap.

Egész délelőtt esni fog

Pénteken eleinte sokfelé, majd délután egyre inkább már csak keleten, délkeleten kell esőre, záporokra, helyenként zivatarokra számítani – írja az Időkép. 

Délutánra már jobb időt ígérnek

Eközben északnyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása és estére többfelé kitisztul az ég. Élénk, többfelé erős lökések kísérhetik az északnyugatira forduló szelet. Visszaesik a hőmérséklet, délután 18-27 fokra számíthatunk. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Napi 300 ezer érdeklődő olvasó! A BudaPestkörnyéke.hu a 11. legolvasottabb hírportál lett Magyarországon. Részletek itt. Közben ne hagyd ki a napi programajánlatunkat sem, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ide kattintva megnézem a friss programokat.

 

 

Van, ahol már riasztást is elrendeltek

Az ország egy részére, az északkeltei vidékekre, – Heves, Borsod, Szabolcs – riasztást adtak ki zivatarok miatt.

Holnap inkább a szél lesz zavaró

Szombaton keleten, északkeleten alakulhat ki elszórtan zápor, helyenként zivatar, a legtöbb helyen azonban napos idő várható. Élénk, több helyen erős lökések kísérhetik északnyugati szelet. Hajnalban 7-15 fokot mérhetünk, néhol pára-, ködfoltok jelenhetnek meg. Délután 20-25 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Vasárnap lehet az utolsó szép napunk

Vasárnap a napos időszakok mellett északkeleten és nyugaton, délnyugaton lehet több felhő az égen, ezeken a tájakon kisebb eső, záporok is előfordulhatnak. Helyenként még élénk lesz az északias szél. Hajnalban 6-14, délután 17-24 fok valószínű, északkeleten lesz hűvösebb.

Ezért várták az esőt a földeken

A talaj szinte országszerte száraz, az augusztus végi csapadék csak a felszín közeli réteget tudta nagy területen átnedvesíteni, de azóta már ez is jórészt kiszáradt. A felső fél méteres réteg az Alföld jelentős részén és a Dunántúl középső és északi területein ismét kritikusan száraz, nedvességtartalma nem éri el a növények számára hasznosítható víztartalom 40%-át sem, de sokfelé a 30%-át sem.

Azért hidegrekordunk is volt másfél hete

Hidegrekord dőlt meg szeptember 6-án hétfőre virradóra. 0,3 fokkal megdőlt a minimumhőmérséklet rekordja – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

A szeptemberi 1 fok

Mostanáig a szeptember 6-án mért legalacsonyabb hőmérséklet 1,5 Celsius-fok volt, amelyet 1930-ban mértek Nyíregyházán. Most viszont Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Szikszón 1,2 fokot is mértek, így ez lett az új napi hidegrekord.

Az a fránya csúszós út

Árokba hajtott egy személyautó Budaörsön, a Szabadság út és a Levendula utca kereszteződése közelében. A mentők is a helyszínen vannak. Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.