A bérleti díjak elengedésével vagy csökkentésével, bértámogatással, válságkezelő alappal segítené meg a kis- és közepes vállalkozásokat a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara A testület szerint ehhez összehangolt kormányzati, önkormányzati és vállalati cselekvési programra lenne szükség.

5 pontos mentőcsomag

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara több javalattal állt elő, amely szerintük segítené a járvány által leginkább sújtott kis- és közepes vállalkozói szektort. A szervezet 5 pontos mentőcsomagot állított össze. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni

A bérleti díjak elengedése visszamenőleg

Minden budapesti önkormányzati tulajdonban lévő kisvállalkozó által üzemeltetett vendéglátóhely teljes bérleti díját engedjék el visszamenőleg 2020. november 1-től a korlátozások végéig. Minden budapesti kerületi önkormányzat engedje el a teljes 2021-es évre a közterület-foglalási díjat azon vendéglátóhelyek esetében, amelyeket a válság által leginkább érintett vállalkozó üzemeltet.

Budapesti Válságkezelő Alap felállítása

A BKIK szerint 500 millió forint fővárosi és 500 millió forint kerületi forrásokból lehetne létrehozni az alapot, amelybe a kisvállalkozói iparűzési adókedvezménnyel élni nem kívánó budapesti vállalkozások a megtakarított összeget vagy a válság ellenére jól prosperáló, és a többi vállalkozással szolidaritást vállaló vállalkozók adományukat befizethetik akár konkrét megsegítendő válság sújtotta kisvállalkozást is megnevezve.

Az állami bértámogatás kiterjesztése 

A kamara szerint az állami bértámogatásokat a vendéglátáshoz és turizmushoz kapcsolódó és hasonlóan rendkívüli mértékben sújtott üzletágakban tevékenykedő vállalkozásokra is érvényesíteni kell.

Kedvezmény a katás vállalkozóknak

Javasolják a jelentős bevételkieséssel sújtott katás vállalkozók havi tételes adója 50 százalékának elengedését, valamint egy „SOS Válságtúlélő és Újraindulási” azonnali hitelprogram kidolgozását.

Bérletidíj-engedmény

A kamara szerint az üzleti célra kiadott ingatlanok esetében a bérbeadó adjon visszaeséssel arányos bérletidíj-engedményt a válság sújtotta bérlőknek. Emellett a kormány, tekintettel a vészhelyzetre, rendelettel szabályozhatja a köz- és magánszféra ingatlan-bérbeadását a válság sújtotta szektorok kis- és középvállalkozói részére, oly módon, hogy a nyitás utáni legalább három hónapos időszakra is kedvezmény adását írja elő.

A budapesti éttermek fele megszűnhet

Tegnap írtunk arról, hogy Bíró Lajos, sztárséf az Indexnek azt mondta, hogy az fővárosi éttermek fele nem tud majd újra nyitni.

Az emberek nem fognak költeni

 „Az emberek átgondolják, költsenek-e nagyobb összeget az éttermekben. Beköszönt majd a spórolás korszaka, hiszen sokan fognak félni attól, hogy újabb és újabb járvány jön, és akkor tartalékot kell képezniük az anyagi biztonságuk érdekében. Ahogy nagyanyáink és anyáink is bespájzoltak lisztből és zsírból a világháborúk nyomora után, hiába jöttek a békeévek.” – mondta Bíró Lajos, aki több budapesti étterem tulajdonosa.

A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva tudod elolvasni

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu