41 forinttal emelkednek januártól az üzemanyagárak, ezt Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója mondta el.

Jövedéki adó

Mint ismert és ahogyan arról portálunk is hírt adott a kormány még a nyáron nyújtotta be a 2024-es adócsomagot, amiben a benzin valamint a gázolaj jövedéki adójának a növelése is szerepelt. Az emelés kapcsán azt mondták, azért van rá szükség, mert EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztatnák azzal, ha az EU-s szintnél alacsonyabb lenne az üzemanyagok ára.

Mindenképpen megtörténik

A drágulásról most Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója beszélt az ATV Egyenes beszéd című műsorában csütörtök este. „Ez egy uniós előírás, mindenképp megtörténik, eljött az ideje” – mondta.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Már meg kellett volna történnie

A Mol-vezért arról is beszélt ennek az emelésnek már régen meg kellett volna történnie, ám a covid és a háborús helyzet egy kicsit elmosta ezt a problémát.

Második legalacsonyabb

Hernádi Zsolt továbbá hozzátette, még a jövedéki adó még így is a második legalacsonyabb lesz a közép-európai régióban. A Mol-vezér ezen túlmenően arról is beszélt, nagyon nem lenne jó, ha újra túl alacsonyak lennének az üzemanyagárak, azzal ugyanis megint beindulna az üzemanyag-turizmus.

Az ársapka eredménye

„A 2021-es évnél körülbelül 15 százalékkal magasabb a fogyasztás. A tavalyi évhez képest 20 százalékkal viszont alacsonyabb. Na, ez volt a benzinturizmus, és ez az ársapkának volt az eredménye. Tehát 20 százalékkal kevesebb a fogyasztás, mert ennyi volt, amit igazából nem Magyarországon fogyasztottak el.”

Megoldhatatlan lenne

„Ezért kérem a kormányt ne gondolkozzon még egyszer ársapkában, mert hogy még egyszer logisztikailag meg tudjuk oldani, abban korántsem vagyok biztos” – magyarázta.

Visszaigényelhető

A kormány egyébként még október végén, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatára úgy döntött, hogy háromszorosára emelkedhet a visszaigényelhető jövedéki adó literenkénti összege a fuvarozók számára. Ez pedig azt is jelenti, hogy talán kisebb hatással lesz az üzemanyagok drágulása azon termékek árára, amiket szállítani kell.

Kapcsolódó:

Jelentősen megemeli a kormány az üzemanyagok jövedéki adóját: ez minden autósnak fájni fog

Kiemelt kép: Mol