A fővárosi HÉV-es mottó nem változott: ha nincs új, jó a régi is. Ismét egy teljesen felújított, egyébként 47 éves HÉV-szerelvény állt újra forgalomba, és a gödöllői, illetve a csömöri vonalon találkozhatnak vele az utasok.

Megújulva, megszépülve

„Megújulva, megszépülve, kívül-belül felújítva várja, hogy újra az Önök szolgálatába állhasson az MX/A típusú, 917-659-918 pályaszámú szerelvény. A kisegységet 1976-ban helyezték először forgalomba, otthona a H8/H9-es vonal” – írta hétfői közleményében a MV-HÉV Zrt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.  

Hatévente jön a nagyjavítás

A HÉV motorvonatok – éltes koruk ellenére – igen megbízhatóan közlekednek, tartják a menetrendet, viszonylag ritkán hagyják cserben az utasokat műszaki hiba miatt. A napi szintű, folyamatos karbantartásokon túl hatévente minden HÉV-nél eljön az úgynevezett „J” jelű nagyjavítás ideje: az ezt elérő járművet 4-5 hónapra kiveszik a forgalomból és szinte teljesen szétszedik.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

A szín változatlan, a kárpit új

A járműfenntartási telepen lecserélték a forgóváz kopó alkatrészeit, a kerekeket, a műszaki állapotot helyreállították, új fényezést, felújított ablakokat, ajtókat és üléseket szereltek be. A szín változatlan maradt, a kárpit azonban új, áll a jellemzésben.

Mintha most jött volna a gyártósorról

„Szinte mintha most gördült volna le az NDK-s gyártósorról! A HÉV-et cinkotai kollégáink újították fel, köszönjük a szép munkát! Vigyázzunk rá, őrizzük meg szépnek!” – zárul az örömteli hír.

„Meg kellene becsülni őket!”

„Kár, hogy sokan nem becsülik meg, ha szép és tiszta körülmények között utazhatnak. Sajnos az utasok egy része szemetesnek használja a vonatokat, nap mint nap ezt tapasztalhatjuk” – írta egy hozzászóló a Facebookon. „Majd akkor kell köszöntőt írni, ha minden vonal pontosan jár, tiszta és kényelmes és kétszer ilyen gyors, mint a 60-as években. Javaslom az akkori menetrend tanulmányozását” – tette hozzá egy másik kommentelő.

Teljes volt a felújítás

Belül is megújult a szerelvény

Szebb, mint új korában

Folyamatos a munka Cinkotán

A BudaPestkörnyke.hu februárban írt egy másik szerelvény cnkotai felújításáról: kívül-belül felújítva állt újra szolgálatba az MX/A típusú, 949-675-950-es pályaszámú HÉV-szerelvény a H6-os vonalon február 14-én.  Azt a szerelvényt 1977-ben helyezték először forgalomba, de most kapott egy nagy felújítást, nagyjavítást. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció. Fotók: MÁV-HÉV csoport/Facebook