Egy krónikus betegség nem csupán a nyaralást, hanem az élet minden területét megnehezíti. Ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy le kell mondani a gondtalan kikapcsolódásról. Ha cukorbetegséggel, ételérzékenységgel, légzőszervi megbetegedéssel vagy magas vérnyomással küzdünk, akkor nem árt pár dologra odafigyelni.

Emellett célszerű a balesetekből, esetleges kórházi ellátásból eredő anyagi költségekre is gondolni. Elvégre jobb félni, mint megijedni. A Genertel Biztosító balesetbiztosítása védelmet nyújthat az anyagiak terén. Ezenkívül nem árt megfogadni néhány hasznos tanácsot.

Járjunk utána a célország gasztronómiai tudnivalóinak!

Mielőtt útnak indulunk a kiszemelt országba, érdemes tájékozódni a helyi gasztronómia kapcsán. Ez különösen abban az esetben javasolt, ha valamilyen ételérzékenységben szenvedünk. Ha az egészségi állapotunk nem a legmegfelelőbb, például Crohn-betegségben szenvedünk, akkor érdemes kerülni a kelt tésztákat, zsíros fogásokat és erős fűszereket.

Ha a szálláshoz ellátás is jár, akkor célszerű előre érdeklődni, hogy felszolgálnak-e a diétánkba passzoló élelmiszereket. Egy kis felkészüléssel elkerülhetjük, hogy az elfogyasztott ételek problémát okozzanak. Nem árt feltérképezni a programtervhez és a szálláshoz közel eső helyeket, annak érdekében, hogy ne ott kelljen éhesen megfelelő éttermek után kutakodni.

Konzultáljunk az orvosunkkal!

Ki más adhatna szakmailag releváns, megbízható tanácsokat, ha nem az orvos? Éppen ezért célszerű az utazás előtt konzultálni a kezelőorvossal, aki hasznos tanácsokat tud adni az úticél kapcsán. Nagyon fontos, hogy a gyógyszerek adagolása megfelelően be legyen állítva és mindig kéznél legyenek.

Ne feledkezzünk meg az orvosi igazolásról!

Nem tűnhet fontosnak, azonban rendkívül kellemetlen, ha azért nem engednek fel a gépre, mert egy-két eszköz kapcsán nincsenek meg a fontos iratok. Például az injekciós tű és az inzulin nem adható fel csomagban, mivel nagyon hideg van a raktérben, így könnyen tönkremehetnek az inzulinmolekulák, melynek hatására a készítmény hatástalanná válik.

Cukorbetegség esetén nem árt a magyar mellett angol nyelvű diabétesz igazolványt is kérni az orvostól, melyen a kezelés típusa, a gyógyszerek adagolásának pontos leírása, illetve a baj esetén értesítendő személy neve is feltüntetésre kerül.

Tudjunk ellentmondani a csábításnak!

Különösen a gasztronómia szerelmeseinek esik nehezére nemet mondani egy-egy csábító vagy különlegesebb falatra. Ugyanakkor ételérzékenység esetén beárnyékolhatja a nyaralást a tiltólistás ételek fogyasztása. 

Krónikus betegként nem árt óvatosnak lenni és csak olyan ételt enni, melyről tudjuk, hogy biztosan nem okozhat problémát. Szerencsére egyre több boltban és étteremben gondolnak a különféle ételérzékenységben szenvedőkre.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: genertel.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.