Télvíz idején valószínűleg kevesebbet gondolunk arra, hogy de szívesen piknikeznénk egyet a közeli parkban, vagy kirándulnánk a Pilisbe, Börzsönybe, az Etyeki Piknikre és ott terítenénk meg a pokrócot. Viszont, ahogy a tél elkezd visszavonulót fújni, egyre hosszabbak lesznek a nappalok és az arcunkat is simogatják már a napsugarak, érdemes betervezni a közelgő tavaszra egy piknikes napot.

A piknik kitűnő kikapcsolódás és elmélyedés lehet, de nemcsak párok számára romantikus elfoglaltság, hiszen, ahogy említettük, egy hegyi túrával egybekötve az egész családnak remek szórakozás, még négylábú társainknak is. A piknik tehát lehet cél, mondjuk egy randi esetén a parkban, és lehet csak egy pihentető állomás is – a családi barangolás közben.

Hogyan készüljünk fel a piknikre?

A Budapest környéki települések és túraútvonalak tényleg kiváló lehetőséget kínálnak a piknikezésre, de gondolkodhatunk a Városligetben, a Margit-szigetben, a Normafában vagy a Feneketlen-tó partjában is, ha nem akarunk kimenni a városból.

Bárhova is induljunk, ha megfeleleőn felkészülünk, akkor nem érhet minket meglepetés, és akár közel, akár távol vagyunk, nem lesz szükségünk boltra, önfeledten élvezhetjük majd a pikniket. Érdemes az évszaknak megfelelően, de rétegesen öltözködni, és nem árt ha pluszban van nálunk egy pulcsi vagy kardigán. Kell még egy pokróc, gyékény vagy bármilyen modern megoldás, ami leteríthető a fűre, erdei tisztásra. De egy nagyon fontos dolog sosem hiányozhat a tökéletes piknikről, ez pedig a klasszikus kosárka, amit manapság a rutinosak már elektromos hűtőtáska formájában visznek magukkal.

Hiszen a piknik két legfontosabb kelléke a személyek, és a finomságok. Ha tavasszal még ki is bekkelhetjük az élelmiszerek hűtése nélkül, nyáron egészen biztos, hogy szükségünk lesz egy praktikus darabra, amiben ott sorakoznak a szendvicsek, üditők, desszertek, vagy épp a hozzávalók, ha szerettek nyersen és frissen táplálkozni. Ha első randira szánod a piknikezést, azért nem árt tájékozódnod a másik esetleges étel intoleranciáiról, nehogy valami “veszélyeset” csempéssz jóhiszeműen a hűtőtáskába. 

A tökéletes hely a piknikhez

Ha nem egy túra alkalmával akarunk piknik formájában megpihenni, akkor célszerű olyan helyet választani, ami ugyan nincs túl messze, mégis csendes, hangulatos. Persze mehetünk autóval vagy akár vonattal is, esetleg hajókázva a Szentendrei-szigetre, a lényeg, hogy a választott helynek legyen valami speciális bája, hangulata, és tudjunk a friss levegőn vagy a víz mellett egy jót relaxálni, beszélgetni, borozni és sajtot rágcsálni, akár beiktatni egy 20 perces szundit a pokrócunkon.

Arra ügyeljünk (és tájékozódjunk róla), hogy ahova készülünk, nem szigorúan felügyelt természetvédelmi terület-e, és lehet-e ott piknikezni.

De, hogy ne csak a randiban gondolkodjunk, a gyermekes családok számára vicces alternatív lehetőség -amennyiben kertesben laknak-, hogy a saját házuk udvarán költik el az ebédet, uzsonnát. A gyerkőcöknek lehet valami kincskeresési feladattal készülni, és akár kint is aludhatnak sátorban, ha jó idő van. Az elektromos hűtőtáska garantáltan frissen tartja majd nekik a csemegéket. De ehhez hasonló védett piknik kivitelezhető a nagypapa tanyáján is, ahol még állatok is élnek, vagy a nagynéni gyümölcsösében.

A helyes piknik pár alapszabálya

Piknikezni móka és felüdülés, de azért nem árt néhány dologra odafigyelni, hogy biztosan zavartalan legyen az időtöltés, és másoknak se okozzunk bonyodalmakat.

  • Ne szennyezzük a környezetet! Vigyünk magunkkal szatyrot, edényt stb., amibe a maradékokat és hulladékokat tesszük! Ne szemeteljünk!
  • Ha elfér, mert pl.autóval megyünk a célhelyre, a pokróc mellett kényelmesebbé tehetjük a pikniket néhány párnával is.
  • Mindig legyen B-terv, hiszen az időjárás keresztülhúzhatja a számításainkat!
  • Legyen nálunk napszemüveg, öltözzünk kényelmesen, és kapcsoljuk ki az okos készülékeinket! Tiszteljük meg a másikat és magunkat is, hogy ezt az időt valóban és teljes mértékben az együttlétnek szenteljük. Ha eltévedünk, hazafelé újra be lehet kapcsolni a GPS-t, legalább biztosan nem merül le addig a teló.
  • Fontos tipp! Ne feledkezzünk meg a rovarriasztó szerekről sem!
  • Legyen nálunk zsebkendő, papírszalvéta vagy törlőkendő. Sokféle funkciót elláthatnak a természet lágy ölén.
  • A vízről sose feledkezzünk meg! Többfunkciós és életet is menthet!

Nincs más hátra, mint kinézni a helyet és az időpontot, és gondolatban már készülhetünk is a tökéletes piknikre!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a BudaPestkörnyéke.hu hírportált a forgalmas napokon 340.000 ember olvassa!