A WPC egy igen érdekes anyag rövidítése. A fa és műanyag ötvözetét takarja, melyet leggyakrabban teraszburkolatok esetében használnak. Szép, tartós és strapabíró, ezért igen közkedvelt.

A WPC-ről röviden

Ez a betűösszetétel az angol „wood-plastic composite” kifejezést rövidíti. Ugyan ennek alapján arra számítanánk, hogy fa és műanyag keverékéből állítják elő ezt az anyagot, ezt nem pontosan így van. A fa itt inkább a végső hatásra utal.

A felhasznált növényi anyag általában valamilyen rostokban gazdag rész. Ezek közé tartozik a földimogyoró- vagy kávébabhéj, bambusz, szalma, sőt, esetenként növényi komposzt.

A rostokhoz műanyagot és különféle vegyszereket kevernek, majd magasnyomású préseléssel véglegesítik az anyagot. A végeredmény elnyeri a fa természetes hatását, viszont rendelkezik a műanyagok előnyös tulajdonságaival is.

Mindemellett igen környezetbarát anyagról van szó. Gyártás során újrahasznosított műanyagot használnak fel, valamint a szerves részt is gyakran faipari melléktermékekből nyerik. Ennek köszönhetően viszonylag alacsony mennyiségű friss nyersanyagra van szükség a WPC előállításához.

Továbbá az elhasználódott, nem kívánt WPC elemeket igen könnyedén új termékekké lehet alakítani, szinte végtelenszer újrahasznosítható.

A WPC, mint teraszburkolat

A WPC elemek leggyakoribb felhasználási területe a teraszburkolás. A Káplár fatelep webáruház mind a WPC burkolati lapokat, mind a szerelésükhöz szükséges alkatrészeket forgalmazza. Egyedi tulajdonságaiknak köszönhetően kiválóan alkalmasak erre a célra.

Anyagát tekintve nem korrodálódik, de a műanyagnak köszönhetően a szerves rész sem kezd el korhadni vagy rothadni. Emellett a kártevők sem kedvelik, túl nagy százalékban ehetetlen számukra.

Szintén a mesterséges hozzávalóknak köszönhetően a vízfelszívás miatt sem kell aggódni. Lényegében vízhatlannak tekinthetők a WPC lapok.

A szerelés is igen egyszerű. Könnyedén csavarozható és vágható, valamint jól hajlítható. Ezáltal egyszerűen hozzáigazíthatjuk a terasz formájához, még a rendhagyó formák esetében is.

A WPC ellenáll az ütéseknek, magas nyomásnak, nehezen kopik, valamint a szélsőséges hőmérséklet sem okoz kárt benne. Várhatóan 20-25 éven keresztül becsületesen ellátja feladatát.

A kinézet is számít

A WPC elemek nem csak előnyös fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek, igen mutatósak is. A Káplár fatelep készletén három színt találhatsz; fekete, narancs és sötétbarna. Egy dolgot azonban érdemes észben tartani színválasztásnál.

Az erős napsütés fakító hatással van a WPC elemekre, amely hosszabb idő elteltével látható különbséghez vezet. Néhány év leforgása alatt kivilágosodik az anyag, körülbelül 10-20%-os színváltozás keretében. Ezt a tényt vedd figyelembe a tervezésnél!

Azonban a szín teljes keresztmetszetében egyöntetű. Ennek köszönhetően vágások, esetleges sérülések nem lesznek feltűnőek, hiszen az új felület is ugyanolyan színű.

A bambusz hatására igen természetes tapintású, távol áll a műanyagtól. Emellett a lapok két különböző mintázattal rendelkeznek az egyes oldalaikon. Egyedül rajtad múlik, hogy melyik tetszik, ugyanis egyforma tulajdonságokkal rendelkeznek.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének egyik legismertebb hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!