Kötelező vette a koronavírus elleni oltás felvételét Taksonyban az egyik cég vezetője. Az igazgató nem számít arra, hogy tartós munkaerőshiány alakulnak ki emiatt.

Kötelező oltás Taksonyban

A Taksonyban működő, multinacionális hátterű cég, a Rosenberger magyarországi igazgatója kötelezővé tette a dolgozók számára a koronavírus elleni oltást. Józsa Gyula a kormányrendelet megjelenése után beszélt a cég németországi központjával.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felelőséget érez

„Mit mondjak, ha valaki belehal a fertőzésbe, és idejön a családja, hogy lett volna lehetőségem kötelezni az oltásra, mégsem tettem?” -ezzel is magyarázta döntését az igazgató.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sokan megbetegedtek a cégnél

Amikor megjelent a rendelet, azt mondja az igazgató, aznap két dolgozóról derült ki, hogy elkapták a betegséget, aztán nemsokára újabb négyről. Úgy határozott, mindenki védelme érdekében kötelezővé teszi az oltást – írja a 444.hu.

Nincs home offiice

340 ember dolgozik a taksonyi cégnél, zömében fizikai munkások, üvegszálas kábeleket állítanak elő, főként kézi munka, ott nekik nem megoldás a home office.

100 ember nincs beoltva

A 340 dolgozónak úgy az egyharmada, közel 100 ember nincs beoltva még. Ez alatt a két hét alatt úgy 25-30 alkalmazott jelezte, hogy felveszi a vakcinát, ott a gyárban is lehetőség lesz erre, meg oltópontra is mehet, aki ott szeretné megkapni az oltást.

Van aki ügyvédhez fordult

De úgy 70 alkalmazott még bizonytalan  az igazgató tájékoztatása szerint. Nekik január végéig kell dönteniük, addig adott határidőt a vezető, hogy beoltassák magukat. De van, aki már most ügyvédhez fordult.

Az igazgató családja is átesett a betegségen

Az igazgató azt mondta, hogy ő is elkapta korábban a vírust, felesége is, most apósa fekszik a kórházban emiatt, de meghalt egy közeli ismerőse és egy barátja is a betegségben. Az igazgató többször beszélt a munkásainak az oltás fontosságáról.

Eddig senki nem jelezte a felmondását

Hogy lesz-e felmondás a cégnél az oltás kötelezővé tétele miatt? Ezt az igazgató nem tudja megmondani egyelőre, de úgy van vele, hogy „senkit sem akarok elveszíteni, nem azért csinálom ezt. Viszont nem szeretnék koszorúra gyűjteni.”

Túlórákkal tudnák megoldani a munkaerőhiányt

Egyébként arra is számít, hogy januárban már lesz több cég, amelyik elvárja a dolgozóktól az oltást, így aztán nem tud könnyen elmenni az oltástól ódzkodó olyan helyre, ahol meg nem kell oltakoznia. Ha mégis elmennének tőle, akkor rövid távon túlórákkal tudnák megoldani a pótlásukat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A Richternél is kötelező az oltás

A taksonyi cégen kívül egyetlen vállalatról tudni, a Richter Gedeon Nyrt.-nél, hogy kötelezik az alkalmazottakat a vakcina felvételére. A BudaPestkörnyeke.hu több agglomerációs település önkormányzatát is megkereste a kormány döntése után a témában, a polgármesterek döntését ide kattintva tudod elolvasni.

Kiemelt kép: Rosenberger OSI Kft, Taksony