Koppenhágában gyümölcsfákat ültetnek az utak mellé, hogy lehessen csemegézni róluk. Ausztriában méhlegelőnek vetik be az árokpartot, és törvényt hoztak a homlokzatok zöldítéséről. Nálunk évek óta van Madárbarát kert mozgalom, amiről sokan egyáltalán nem is hallottak.

Madárbarát kertváros csomag

A 16. kerületben nemrég rendeletet alkottak a madarak és méhek védelméről. A rendelet célja, hogy „a Kertvárosban télen is biztosítva legyen a madarak táplálék- és vízutánpótlása. Cél továbbá a település természeti környezetének megóvása, a kedvezőtlen klímaváltozás hatásainak tompítása és az odúban költő énekesmadarak kiegyensúlyozott életterének biztosítása.” Aki szeretne részt venni a madarak védelmében, „Madárbarát Kertváros” csomagot igényelhet.

Méhbarát csomag

A rendeletben a méhekről és a beporzó rovarokról is gondoskodtak. A Méhbarát csomagot igénylők vadvirágmagot és méhecske hotelt találnak a csomagban. A rovarok védelme túlmutat a gazdasági szempontokon, célja az is, hogy a rovarok továbbra is a bioszféra stabilitásának fontos tényezői maradhassanak.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Szemléletváltás kellene

Ezen mi is könnyen segíthetünk, hiszen vadvirágos kertrészt egyszerűen létesíthetünk, vagy osztrák mintára, az árokpartot népesíthetjük be illatos, rovarokat vonzó virágokkal. Kell hozzá némi szemléletváltás, mert nálunk még egyelőre a tarra kaszált árokpart az elfogadható.

A mi árokpartunk már két éve méhbarát, de ki kell táblázni, hogy értsék a járókelők

Szorgos madarak

A madarakról való gondoskodás ilyenkor, januárban, amikor leesik a hó, az egyik legfontosabb kerti tevékenység. Hiszen a kertbe csalogatott madarak az egész szezonban szorgalmasan dogoznak velünk együtt, és segítenek a növényeink védelmében. Éppen ezért most megérdemelnek ők is egy kis gondoskodást!

Madáretető

Helyezzünk ki etetőt, lehetőleg olyan helyre, ahol békésen tudnak szemezgetni, és közben nem válnak könnyen a macska prédájává. Érdemes feltérképezni, milyen madarak járnak hozzánk, és megismerkedni tulajdonságaikkal – izgalmas felfedezés, és így jobban ki tudjuk választani a számukra legmegfelelőbb táplálékot.

Itató is kell

Ha egyszer elkezdtük az etetést, ne hagyjuk abba, főleg, ha a hó fedi a kertet! A bokrokról már mostanra lecsipegették a bogyókat, örülnek a magoknak, a madárkalácsnak. A ivóvízről is érdemes gondoskodni. Olyan jó gyönyörködni az itatóra járó kis cinegékben délutánonként!

Rovarhotelt a gyerekekkel is készíthetünk

Tudatosan 

A madarak és a rovarok élettel töltik meg a kertet, a hasznuk pedig el nem mondható. Most még van idő az első kapavágásig, hogy tanulmányozzuk az életüket, és tudatosan hagyjunk nekik teret a kertben, akár a kényelmünket kissé feladva. Meg fogják hálálni!

Gondoljanak a jövőre, a távolabbira – a madarak, méhek és magunk miatt. Hamarosan újabb zöld gondolatokkal és tanácsokkal jelentkezem, addig is további kerti ötletekkel vár a www.rozskunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.