A hajrájához érkezett a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázata, és egyre inkább úgy tűnik, hogy Ókovács Szilveszter nem őrzi meg posztját. Lapinformációk szerint Kesselyák Gergely, Miklósa Erika és Vadász Dániel közül kerül ki az intézmény új vezetője. A végső döntést Csák János kulturális és innovációs miniszter hozza meg május 27-ig.

Bőven akadt jelentkező

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról a közelmúltban, hogy március 28-án lejárt az Operaház főigazgatói posztjára kiírt pályázat határideje, és kiderült, hogy most már bőven akad jelentkező. A neves operaénekes, Miklósa Erika is elindult a tisztségért, és az események alakulása azt vetíti előre, hogy az intézményt tizenkét éve vezető Ókovács Szilveszter csomagolhat. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Régi bútordarab

Ókovács Szilveszter tizenkét éve vezeti az Operaházat. A minisztériumban novemberben eredménytelennek nyilvánították az igazgatói pályázatot. „Mert kevésnek találtam a két pályázót. Az Opera szimbolikus intézmény” – mondta akkor Csák János kulturális és innovációs miniszter. 

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Kínos köszöntő

Ahogy az Operaház újranyitásakor, hírhedt köszöntőbeszédében fogalmazott: „Tizenkét év! Azután már tényleg mindenkinek mennie kellett.” A nyitógálán részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, és úgy tűnt, a főigazgató nm számolt azzal, hogy az ugyancsak tizenkét éve hatalmon lévő Orbánnak címezve ez úgy is hangozhat, mintha arra célozgatna, a kormányfőnek kitelt az ideje.

Jelölti meghallgatások

A tizenegy jelölt bizottsági meghallgatására ezen a héten került sor. Aczél András rendező, Boldoghy-Kummert Péter, az Operaház zenekari művésze, a nagybőgőszóló szólamvezetője, Ertüngealp Alpaslan, Magyarországon élő törökországi görög származású karmester, Győriványi Ráth György karmester, Horváth Ádám operaénekes, zenei producer, Kesselyák Gergely, az Operaház jelenlegi első karmestere, Miklósa Erika opera-énekesnő, Molnár Levente gyergyóremetei születésű operaénekes, Ókovács Szilveszter jelenlegi megbízott főigazgató, Rost Andrea opera-énekesnő, valamint Vadász Dániel jogász, énekes, kulturális menedzser ábécésorrendben járult a bizottság elé.

A három jelölt

Az Index információi szerint a testület elő ülésén Csák János miniszter kijelentette: szakmai döntést vár a bizottságtól és azt, hogy legalább három alkalmas jelöltet nevezzenek meg, akik közül ő majd választhat. Ez végül így is történt. A lap úgy tudja, hogy Kesselyák Gergely, Miklósa Erika és Vadász Dániel maradt versenyben.

Elmérgesedett versengés

A Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázata Csák János miniszterségének első komolyabb „ügye”, ami nagy visszhangot váltott ki a szakmában és az Opera sorsa iránt érdeklődő tágabb közvéleményben is. Az ő javaslatára hirdették meg az először eredménytelennek nyilvánított pályázatot még egyszer, és sikerült is felkavarni az állóvizet, vagyis elérni, hogy nagyobb merítésből lehessen választani. A versengés azonban az utóbbi egy-két hétben kezdett elfajulni, egyre több érzelemmel teli nyilatkozat és válaszreakció született.

Mi dönthet?

A miniszter döntését ráadásul mindenki árgus szemmel figyeli, mert ki fog derülni, hogy politikai vagy szakmai döntés születik-e. Mennyire befolyásolja például a végeredményt az, hogy Miklósa Erika a Mol-Új Európa Alapítvány kuratóriumának elnöke, amely alapítvány a Kulturális és Innovációs Minisztérium stratégiai partnere.

Találgatnak

Abból talán már le lehet vonni némi következtetést, hogy ki mennyi ideig volt a bizottság előtt, kit mennyire faggattak. Kesselyák Gergely és Vadász Dániel mellett egyedül Ókovács Szilveszter töltött bent több időt, majdnem egy órát, és kapott komolyabb kérdéseket. Az eseményeket figyelemmel kísérő szakmai közvélemény azt a lehetőséget sem zárja ki, hogy Kesselyák Gergely főigazgatósága mellett Miklósa Erika – mintegy az Opera arcaként – intendánsi feladatot kapna, Vadász Dániel pedig kitűnő menedzserigazgató lehetne. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ókovács Szilveszter csomagol? Fotó: