Botrányosan sok szemetet termelünk, már a vizet is műanyagba csomagolva sózzák ránk. Az egyszer használatos PET-palackokkal rengeteg értékes nyersanyagot és energiát pazarolunk el és kegyetlenül romboljuk velük a környezetünket. A Greenpeace most a Parlament előtt demonstrált azért, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy kevesebb műanyagot kellene ráengedni az országra.

Több mint 30 bálányi összepréselt PET-palackot vittünk ki ma reggel a Kossuth térre, hogy felhívjuk a figyelmet mértéktelen és pazarló fogyasztásukra” – írja közleményében a Greenpeace Magyarország.

Akciójukkal arra hívják fel a figyelmet, hogy hazánkban évente több mint másfél milliárd PET-palackot használunk el – ami nem kevesebb, mint 180 ezer darab óránként.

A palackoknak csupán kevesebb mint egyharmadát hasznosítják újra itthon, a többi lerakókon, égetőkben végzi. Ha pedig kikerülnek a természetbe, ott egy idő után mikroműanyagokká aprózódnak, több száz évig szennyezik a környezetet és pusztítják az élővilágot.

Az egyszer használatos PET-palackokkal rengeteg értékes nyersanyagot és energiát pazarolunk el és kegyetlenül romboljuk velük a környezetünket – írják.

A környezetvédő szervezet egy petíciót indít az eldobható italcsomagolások kivezetésére. Céljuk, hogy az egyszeri használat után kidobásra ítélt PET-palackok, eldobható ital-csomagolóanyagok helyett legyenek visszaváltható, újratölthető palackok a magyar boltokban.

A Greenpeace közösségi oldalán a palackos-akcióhoz egy hozzászóló a következőt írja: „Amíg lehet venni palackozott vizet, amíg lehet kapni mindenféle cukrozott italokat, sajtokat felvágottakat műagyan csomagolásban addig szemét is lesz. Mert az ember el van kényelmesedve. A lelkiismeretünket meg szépen megnyugtatjuk annyival, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet. De kérdem én hány újrahasznosító üzem működik itthon?” – írja találóan a hölgy.

Ide kapcsolódik, kattints a címekre!

Kiemelt kép: Greenpeace demonstráció a Kossuth téren – Forrás: Facebook/Greanpeace