24 felmond, 21-en nyugdíjba megy. Eddig 24 védőnőről tudható, hogy felmond, 21 pedig nyugdíjba megy, miután holnaptól a megyei kórházakhoz tartoznak majd. Ezt az Országos Kórházi Főigazgatóság közölte az RTL Híradóval.

Csömörre vezényelnek

A Pest vármegyei Csömörre például más településekről vezényelnek át helyettesítő védőnőket, heti néhány órára. Bár szombattól már az államnak kellene működtetnie a védőnői szolgálatokat, még mindig nem lehet tudni az önkormányzatoknak kell-e fizetniük és milyen számlákat. Ráadásul sok önkormányzattal még a szerződéseket sem írták alá a kórházak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sorra mondanak fel

Robitschek Andreának és Berta Mónikának pénteken volt az utolsó munkanapja Csömörön védőnőként. Nem folytatják tovább. Én nagyon szeretem a munkámat, nekem a védőnőség az a hivatásom, de a bizonytalan helyzetre való tekintettel úgy döntöttem, hogy egyelőre nem, és ezt nagyon sajnálom – mondta Mónika a Blikk.hu-nak.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Továbbgondolják

Mindannyian az újratervezés időszakában vagyunk most, de ugye a szakmához való ragaszkodás, szeretet az abba az irányba vinne minket, hogy továbbra is megőrizzük a családjainkkal a kapcsolatot, ezért gondolkodunk abban, hogy ha lesz valami lehetőség, akkor az önkormányzattal tovább dolgozunk – tette hozzá Andrea.

Egy védőnő maradt

Ők ketten azután döntöttek a távozás mellett, hogy szombattól már állami alkalmazottként a Dél-Pesti Centrumkórházhoz tartoznának. A Pest megyei Csömörön így egy aktív védőnő marad.

Rossz a helyzet

Információink szerint néhány órában más településekről átvezényelve fognak itt helyettesítő, részmunkaidős védőnők dolgozni, úgy tudjuk, azokon a településeken szintén még rosszabb lesz emiatt az ellátás, nálunk pedig a mi naphoz képest egészen biztosan rosszabb lesz az ellátás – mondta Fábri István, Csömör polgármestere.

Máshol is mennek a védőnők

Az ország másik végében, a Veszprém megyei Devecseren a polgármester ajándékcsomaggal búcsúzott a védőnőktől, ők pedig emlékfotókkal tőle. Ők maradnak, csak az állam lesz a munkáltatójuk az önkormányzat helyett szombattól.

Tanácstalan mindenki

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint „48 védőnőről tudható, hogy nem ír alá új munkaszerződést.” Kérdés, ez hogy jött ki, mert azt írják: 24-en felmondtak, 21-en nyugdíjba mennek, 6-an pedig másik megyébe. Ez így 51. De ennél fontosabb kérdésekre sem lehet még tudni a választ a polgármesterek szerint. Devecseren például az önkormányzat fizette a védőnők telefonszámláját, kaptak laptopot, van, aki szolgálati lakást is. Nem tudni, mi lesz most ezekkel.

Senki sem tud semmit

Továbbra is nyitott kérdés, hogy miként fog történni az ingatlannak a karbantartása, adott esetben az ingó eszközöknek a pótlása, hiszen az önkormányzatnak nincsen a mi álláspontunk szerint jogi lehetősége arra, hogy egy olyan intézmény esetében előlegezzen meg pénzkifizetéseket, amely intézménynek a fenntartása már nem az ő feladata jogilag

Egyezkednek

Az Országos Kórházi Főigazgatóság az RTL Híradónak azt írta: a rezsidíjat, a karbantartások és a takarítás költségeit eddig is a „Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő biztosította”. Csak annyi változik, hogy nem az önkormányzatoknak, hanem a kórházaknak folyósítja majd. A kórházak pedig megegyeznek az önkormányzatokkal abban, hogy „milyen költségek finanszírozásra használják fel az összeget”. Csakhogy még mindig egyezkednek, miközben szombattól már él az új rendszer. Sok önkormányzattal nem kötötték még meg a kórházak a szerződést. Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint július 31-ig ráérnek.

A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt fotó: Illuszrtáció