Komoly gondot okozhat a tanárhiány Budapesten, az 5. kerületi Hild József Általános Iskolában. Novembertől ugyanis három tanár és az igazgató is felmond a státusztörvény miatt. A hírek szerint a négy pedagógus távozása után osztály-összevonásra is sor kerülhet.

Kiemelkedő eredmények évek óta

Az intézményben jelenleg azon dolgoznak, hogy a pedagógusok távozása után minél hamarabb megnyugtató megoldást találjanak a kialakult helyzetre. Fontos, hogy az oktató-nevelő munka folyamatos legyen. Az iskola évek óta országosan kiemelkedő eredményeket hoz az Országos Kompetenciamérésen és a Nyelvi Mérésen. Tanulóik sikeresen szerepelnek a körzeti és országos anyanyelvi és matematikaversenyeken, így nemcsak Budapestről, de a város vonzáskörzetéből is sok diák jár az intézménybe.

Összevonások várhatók

Az iskolában évfolyamonként két osztály működik. A Népszava szerint, ha a távozó pedagógusok helyett nem találnak időben újakat, akkor az osztályokat akár össze is vonhatják.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Súlyos a helyzet?

A Belügyminisztérium október 5-én, csütörtökön hozhatja nyilvánosságra azt, hogy pontosan hány tanár hagyta ott a pályát az utóbbi hetekben a pedagógusok státusztörvénye miatt. Sokak szerint a státusztörvény tovább súlyosbította a tanárhiányt, és nem kevés pedagógus mondott fel miatta. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta a témában, hogy a „különböző jóslatokkal szemben tömeges pályaelhagyás nem történt”.

Több mint félezer álláshirdetés

A közszféra állásportálján jelenleg több mint fél­ezer aktív hirdetésük van a tankerületi központoknak. Az ország egyik rangos középiskolájában, az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban több üres álláshelyre is lehet jelentkezni: várnak németnyelv-tanárt, matematika-fizika szakos tanárt, digitáliskultúra-tanárt, de keresnek iskolatitkárt is.

A Facebookon is keresnek

A Budapest 17. kerületében található Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója pedig már a saját Facebook-oldalán meghirdetve keresett magyar szakos tanárt pár napja. A Pedagógus Állások nevű Facebook-csoportban is állandóan, napi rendszerességgel érkeznek az újabb és újabb hirdetések. 

Nem mérik

A BudaPestkörnyéke.hu írta meg, hogy egészen elképesztő, de a közoktatási intézmények statisztikai jelentésében októbertől már nem mérik, hogy az országban jelenleg hány tanári állás várakozik betöltésre. 

Nem fog megjelenni

Az információt innentől kezdve az Oktatási Hivatal oldalán sem fogják megjeleníteni, s bár a pedagógushiány mint probléma továbbra is feltehetően fennáll majd, ekkora nyilvánosságot nem fog kapni, mint eddig.

Ezt mondja a PSZ elnöke

Az ügy kapcsán az RTL-nek megszólalt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke is, aki elmondta: „A kormány ezzel a pedagógushiányt akarja eltakarni, és nemlétezővé tenni a problémát.”

Rejtve marad

A szakszervet elnöke úgy véli az adatokból eddig sem lehetett túl sok mindent megtudni, példának okán a nyugdíj mellett foglalkoztatottak száma is rejtve maradt, mostantól pedig tanárhiányra vonatkozó adatok sem lesznek nyilvánosak. A BudapestKörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: a Hild József Általános Iskola. Fotó: Facebook