A százhalombattai olajfinomítóba óriásplakátokon keres dolgozókat a MOL. Négy munkakörben is várják a jelentkezőket, bruttó 550 ezret ígérnek, vagyis ebből nagyjából 430 ezret kapnak majd kézhez az új dolgozók. Meglepő, hogy a szuperprofitot termelő magyar olajvállalat óriásplakátokon keres új munkatársakat.

Nincs tolongás

Vélhetően nincs nagy tolongás a Mol százhalombattai olajfinomítójának munkaügyi osztályán, ha már a drága óriásplakát helyeket is arra használják, hogy új munkatársak érkezzenek a dunai finomítóba. Budapest környékének az útjait a Mol álláshirdetős plakátjai árasztották el. Ezen négy munkakörbe keresnek alkalmazottakat: rendszerkezelő, üzemanyag-szállító gépjárművezető, vasutas, karbantartó. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hatalmas nyereség

A legnagyobb magyar olajtársaság óriási extraprofitokat halmoz fel, mégis alig ígér az átlagfizetésnél többet a most belépő dolgozóinak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon 2022 augusztusában 503.600 forint volt a bruttó átlagkereset, vagyis a MOL által belengetett 550 ezres fizetési lehetőség csak picivel magasabb az átlagjövedelemnél.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Hatalmas adó

A Mol a minap 95 százalékos extraprofitadót kapott a nyakába. Olyan sok pénzt keres a vállalat, hogy az már a kormánynak is szemet szúrt. Az olcsó orosz olaj és a drágább nyugati olaj ára közti különbség miatt hatalmas nyereséget termel a cég, ezt vonja el a kormány és helyezi át a rezsivédelmi alapba. Szakértők szerint az új adó felgyorsíthatja az Ural olajról való leválást, mivel ennek a költségelőnye már csak kismértékben haladja meg a tengeri olajokét a magas különadó miatt, miközben az ellátási kockázat magas Oroszország felől.

Nagyot ugrott az üzemanyag ára

Mint arról beszámoltunk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, kedd éjjel 23 órától a kormány eltörölte a hatósági üzemanyagárakat. A Mol-nál a piaci ár a benzin esetében jelenleg 641, a dízelnél pedig 699 forint lett, vagyis aki eddig 480 forintért tankolt, annak most 200 forinttal többet kell fizetnie literenként. A MOL kedden jelentette be a karbantartási munkálatok befejezését és a HDS üzem újraindítását a Dunai Finomítóban. A teljes kapacitáskihasználtság várhatóan néhány héten belül elérhető.

Rossz helyzet

Mandiner szerdán kora reggel interjúval jelentkezett Hernádi Zsolttal. A Mol elnök-vezérigazgató szerint „a szankciós rendszer kapkodó, a tervezett hatást nem éri el, miközben rossz helyzetbe hozza az egész kontinenst”.

Kockázatos helyzet

Hernádi úgy látja, az ellátásbiztonság tekintetében bődületes kockázatokat vállal Európa. Az oroszok még erre a télre hetvenmilliárd köbméternyi földgázt szállítottak, nagyjából tele vannak a tárolók, de a folytatás teljesen bizonytalan – nyilatkozta.

Senkinek sem érte meg üzemanyagot hozni Magyarországra

Szerinte az ársapkáknak nincs rendes inflációfékező hatásuk, ezért már nem volt indokolt a hatósági ár az üzemanyagoknál. Hozzáttete: az import kiesése miatt szinte csak a Mol látja el az országot. „Az előző években a magyarországi üzemanyagpiac nagyjából kétharmadát a Mol látta el, a maradék 30 százalékot más piaci szereplők, amelyek importálták az üzemanyagot. Ez az import most szinte teljesen eltűnt – kinek is érné meg benzint vagy dízelt behozni? Ezért szinte a teljes ellátás a Molra hárult, novemberben mi láttuk el a nagykereskedelmi piac 85 százalékát.” – tette hozz.

Függőségek csökkentése

A Mol vezére elmondta: azt kell keresni, hogyan jöhet ki Közép-Európa erősebben ebből a viharból, hogyan tudjuk a függőségeinket csökkenteni. „Kis országokként sem Németországgal, sem a kínai–orosz blokkal szemben nem tudjuk olyan erősen képviselni az érdekeinket, mint ahogy százmillió közép-európai polgár tudja. Ahelyett, hogy azt néznénk, egyedül hogyan tudunk többet nyerni a helyzeten, azt kell néznünk, együtt hogyan tudunk a legtöbbet nyerni. A méretünk mellett a földrajzi helyzetünk és energiaimport-függőségünk miatt is elengedhetetlenül fontos az együttműködés. Egymásra vagyunk utalva mind a kőolaj-, mind a földgázellátás területén.” – mondta.

Magyar Dallas

A vecsési kőolajlelőhelyről is beszélt Hernádi Zsolt, azt mondta, hogy az onnan kitermelhető mennyiség nagyjából annyit tehet majd ki, amennyi a magyar Dallasnak hívott algyői mező természetes csökkenését kompenzálni tudja, vagyis nem lesz több belföldi olaj az eddigieknél. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: A Mol plakátja – Fotó: BPK