Július végén tűz volt Budapesten, az Olajág Otthonok zuglói épületében, ami miatt 130 embert kellett ideiglenesen kiköltöztetni az intézményből. A lakók azóta is a visszaköltözésre várnak. Az idős emberek korábban akár több tízmillió forintos egyszeri díjat is fizettek a havi térítési díjon felül, hogy méltó körülmények között élhessenek, most azonban vannak, akiket az ápolási osztályon helyeztek el.

Elektromos zárlat

Elektromos zárlat okozott tüzet még július 27-én éjszaka az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség által fenntartott zuglói idősek otthonában. A budapesti szociális intézmény mélygarázsában keletkezett tűz miatt tizenkét tűzoltó járművel több mint negyven tűzoltó érkezett a helyszínre. A lánglovagok sikerrel menekítették ki a veszélyeztetett lakókat. A nagyjából négyszáz négyzetméteren égő tüzet az egységek három vízsugárral oltották el, majd átszellőztették az épületet. A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a hatszintes épületben százhuszonöt ember tartózkodott, a pinceszint fölötti lakásokat húsz embernek kellett ideiglenesen elhagynia a tűz és füst miatt, a tűzeset során nem sérült meg senki. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiköltöztek az apartmanokból

Az Olajág Otthonok zuglói ingatlanai közül a C épületet érintette a tűzeset, ami miatt mintegy százharminc lakónak kellett ideiglenesen kiköltöznie az önállóan használt apartmanjából. Ezeknek az apartmanoknak az élethosszig tartó használatáért a lakók, az életkoruktól és a vagyoni helyzetüktől függően akár több tízmillió forint egyszeri díjat fizetnek a beköltözéskor, továbbá havonta átlagosan 170 ezer forint körüli személyi térítési díjat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Ápolási osztályra kerültek

A kiköltöztetett lakókat ideiglenesen más intézményekben helyezték el, a hitközség állítása szerint hasonló körülmények között, önálló apartmanokban, illetve családi-baráti segítséggel kerestek megoldást a lakhatásukra. Vannak azonban olyanok is, akik kényszerűségből többágyas szobákban kaptak elhelyezést a több telephellyel is rendelkező intézmény egyik ápolási osztályán. Ezen az osztályon, mint kiderült, alapesetben az apartmanos rendszerben működő otthonok olyan lakóit ápolják, akik előrehaladott koruk és állapotuk miatt az önálló életvitelre segítség nélkül már nem képesek.

Súlyos károk

Az Olajág Otthonok főigazgatója, Szirmai Viktor a 24.hu kérdésére elmondta: a tűz következtében a ház infrastruktúrája súlyos károkat szenvedett. Szétolvadtak a víz-, illetve az elektromos vezetékek, a liftek működésképtelenné váltak, míg a tűzvédelmi rendszer egyes elemei is rongálódtak, az épület villany- és vízszolgáltatás nélkül maradt. A főigazgató szerint a helyreállítás becsült költsége negyedmilliárd forint, a biztosítóval zajlik az egyeztetés a kár megtérítéséről.

Dolgoznak a helyreállításon

A főigazgató közlése szerint a tűzesetet követően rögtön megkezdődött a romeltakarítás, a kárfelmérés, a tűzhatósági vizsgálat, majd elkészültek a felújításhoz szükséges műszaki tervek is. A szennyvíz- és a vízvezetékrendszer helyreállítása időközben megtörtént, amit az eredményesen elvégzett nyomáspróba igazolt.

November közepén visszaköltözhetnek

Az elektromos hálózat komplex gépészeti helyreállítása ugyancsak a végéhez közeledik. Arra a kérdésre, hogy a lakók mikor költözhetnek vissza, Szirmai Viktor úgy válaszolt: a lakrészek takarítását és az egyéb fent leírt folyamatok ütemezését is figyelembe erre november közepén lesz lehetőség.

Kedvezményt adtak

Az ideiglenesen elhelyezett lakókat az intézmény szeptember végéig három hírlevélben tájékoztatta a fejleményekről. Ezek egyikében, szeptember 1-jén azt közölték, hogy „az átmeneti kiköltözés” még hetekig tart, ezért a 2023. augusztusi személyi térítési díjakból 30 százalék kedvezményt biztosítanak annak ellenére, hogy a tűzkárok helyreállítása már önmagában is jelentősen megterheli az intézmény költségvetését.

Nem elégedettek

Ezt a kedvezményt több érintett nem ítélte elégségesnek. Egy önálló apartman megváltásáért akár több tízmillió forintos egyszeri díjat kellett fizetni, a lakók pedig a nyugdíjuk túlnyomó részét személyi térítési díj jogcímen utalják át az idősek otthonának. A térítési díj még a harminc százalék kedvezmény levonása után is egy budapesti garzonlakás havi bérleti díjának felel meg. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el

Kiemelt kép: tűz az otthonban. Fotó: Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság