Az előrejelzések szerint elképzelhető, hogy 2013 óta először a Duna vízállása elérheti a budapesti alsó rakpartot is, már megkezdődött a felkészülés az áradásra.

Megkezdődött a védekezés

Megkezdődött az árvízi védekezés Budapesten: a karácsonyi ünnepek alatt várható dunai vízszintemelkedés miatt zárják a csatornazsilipeket és az alacsonyabb szinten levő felszíni átjárókat – közölte a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Emelkedik a Duna vízszintje

A csatornázási művek munkatársai ellenőrizték a főgyűjtőket és a csatornazsilipek zárhatóságát is. Eddig a vízszint emelkedésének megfelelően már kilenc helyen zártak azért, hogy megvédjék a várost az elöntésektől. Kiemelték, hogy a következő napokban a Duna vízszintjének emelkedése várható. A 22. kerületi Kastélypark utcai aluljáróban és a 3. kerületi Kossuth üdülőparton egy-egy úgynevezett védvonali áttörést agyagos töltéssel zártak le.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Tilos parkolni a rakparton

Éjféltől már árvízvédelmi készültség van Budapesten, ezért tilos parkolni az alsó rakpartokon, a Duna áradása miatt 2023. december 24-én, vasárnap 0:00 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el Karácsony Gergely főpolgármester.

Elszálítják az autókat

Az előrejelzések szerint a Duna vízszintje december 25-én, hétfőn érheti el azt a magasságot, ami szükségessé teszi az alsó rakpartok lezárását. Emiatt a Budapest Közút Zrt. már vasárnap, december 24-én elhelyezi a megállást tiltó táblákat a budai és a pesti alsó rakpart teljes hosszában. A korlátozás ellenére ott maradó gépjárműveket december 25-én, hétfőn délután elszállítják.

Jön a víz

A vízügyi előrejelzések alapján nem zárható ki, hogy a következő napokban egyes fővárosi Duna-szakaszokon akár másodfokú készültségre is szükség lehet. Annál magasabb fokozatot viszont várhatóan nem kell majd elrendelni a folyón levonuló mostani árhullám miatt.

Országos szinten készülnek

Az érkező árhullámok miatt szombaton megkezdte működését az Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Műszaki Irányító Törzse is. Erre azért volt szükség, mert a Duna és a Tisza vízrendszerén is nagy vízszintemelkedések indultak el a vízgyűjtőkön lehullott jelentős mennyiségű csapadék és annak változó halmazállapota miatt – írta az MTI.

Karácsonyi árhullám

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint karácsonyra a Dunán Nagybajcsnál III. árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik, Győr térségében pedig az árhullám már vasárnap elérheti a rakpartot és a csónakházakat is. Budapesten a jövő hét közepén, előreláthatólag a II. fok szintjét megközelítően, az alsó rakpart szintje felett tetőzhet a folyó. Szintén árhullám várható a Rábán és az Ipolyon, előbbi Körmendnél vasárnap az I. fok körül, utóbbi a jövő héten az I. fok felett tetőzhet.

Rengeteg csapadék esett

Az elmúlt időszakban a Kárpát-medencében 10-30 milliméter közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30-70 milliméter vegyes halmazállapotú csapadék esett. A változékony, gyakran csapadékos és szeles időjárás a hétvégén is folytatódik, több hullámban lehet további 10-20 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn 25-30 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadékra számítani. Vasárnaptól ráadásul felmelegedés várható a vízgyűjtőkön, ami 3000 méteres.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Budai rakpart – Fotó: BPK