„Jó hírt kapott a város: a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnál működő plázabizottság zöld utat adott a SPAR-projektnek! Ezúton is köszönöm szépen a petíció aláíróinak a támogatást!” – ezt írt Facebook-posztjában Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, utalva arra, hogy végre reális az esély arra, hogy a helyiek újra vásároljanak majd az évekkel korábban leégett áruház helyén. A tervek szerint jövő karácsonykor már ki is nyithat az üzlet.

A régen várt levél

Régóta várt levelet hozott a postás július 17-én a Duna-parti városba: a Pest Vármegyei Kormányhivatal hivatalosan értesítette Szentendre Város Önkormányzatát, hogy megadja a SPAR áruház építési engedélyét. A kormányhivatal határozatából kiderül, hogy a vonatkozó kormányrendelet szerint valamivel több, mint félmilliárd forintos számított értékű beruházás során hozzávetőlegesen 2200 négyzetméteres mélyparkoló épül, amely felett hasonló méretben épül fel az áruház, 1115 négyzetméteres eladótérrel, valamint a hozzá tartozó raktárakkal, öltözőkkel és egyéb helyiségekkel. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Másodjára pályázott a SPAR

Ismert, hogy a 2021 tavaszán leégett SPAR áruház területének és környezetének hasznosításával kapcsolatosan pályázatot írt ki a önkormányzat. Az első pályázati kiírásra nem érkezett érvényes ajánlat, a megismételt kiírásban azonban a SPAR Magyarország Kft. érvényes ajánlatot adott be, amelyet elfogadott az önkormányzat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Kellett az engedély

A szerződéskötést követően a tervek elkészültek, az építési engedély megszerzéséhez azonban az érvényben lévő plázarendelet értelmében a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalnál működő plázabizottság engedélyére volt szükség, ezért az építési engedély kérelmet és a hozzá kapcsolódó plázafelmentés kérelmet a SPAR Magyarország Kft. benyújtotta – elevenítette fel a történeteket a szentendre.hu.  

Mindenki az ügy mellett

A Vitályos Eszter országgyűlési képviselővel, illetve Lázár János építési és közlekedési miniszterrel folytatott korábbi egyeztetésen Fülöp Zsolt polgármester a két politikus támogatását kérte az építkezés engedélyezése ügyében a plázatbizottságnál, amelyre ígéretet is kapott.

Online petíció is indult

Később a képviselő-testület is támogatói nyilatkozatot adott ki a plázabizottsági hozzájárulás érdekében, a polgármester pedig online petíciót indított, és az összegyűlt aláírásokat el is juttatta a plázabizottsághoz.

Jövő karácsonykor kinyithat az áruház

Az érintett terület 10 évre tervezett komplex fejlesztésének első lépcsőjeként a leégett épület torzója tűnik el, és a helyén ideiglenes parkoló létesül. Ezt követően a mélygarázs és fölötte az áruház, majd a felszíni parkolók épülnek meg. A fejlesztési területet határoló Vasúti villasoron pedig járda épül, zebrát alakítanak ki, és fásításra is sor kerül. A tervek szerint jövő karácsonykor újra itt vásárolhatnak a szentendreiek.

2021. április 7. – a katasztrófa napja

Ahogy azt megírtuk itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, 2021. április 7-én leégett a szentendrei HÉV végállomásnál a Spar. Délután öt óra körül érkezett a riasztás a tűzoltóságra, hogy ég a szupermarket. Azonnal 10 tűzoltóautó érkezett a helyszínre, de a lángok olyan gyorsan terjedtek, hogy végül 80 tűzoltó tudta csak megfékezni a lángokat.

Félelmetes volt

A tűzeset éjszakáján elsőként a BudaPestkörnyéke.hu hírportálnak adott interjút Szentendre polgármestere. Fülöp Zsolt akkor így fogalmazott: „Óriási lángokkal égett az épület, félelmetes volt látni, hogy milyen gyorsan terjed a tűz, de azt is jó volt látni, hogy milyen sok hivatásos és önkéntes tűzoltó, a katasztrófavédelem munkatársai milyen tökéletes szervezettségben, gyorsan és szakszerűen dolgoznak.” A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: 2021-ben égett le a szentendrei SPAR. Fotó: Facebook