Ha Bécsben működik, akkor Sződligeten is. Holnaptól, szeptember 1-től az iskolakezdés előtt fél órával lezárják az iskola utcáját az autósok elől Sződligeten. A sulit csak gyalog, bringával és rollerrel lehet megközelíteni. A Covid lezárások előtt már kipróbálták a módszert a településen, akkor működött, ezért mostantól állandóan így lesz.

Bevezetik az iskola utcát

Ismét bevezetjük az „iskola utcát” – írják Sződliget hivatalos közösségi oldalán. Mint fogalmaznak, az iskola előtti dugók egyik okozóját, az iskolai mama,- és papataxikat korlátozzuk szeptembertől. Az ott lakóknak és az iskolának is elege lett ugyanis a sulik előtt feltorlódó autókból. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ha Bécsben jó, Sződligeten is az lesz

Hozzáteszik: Ha Bécsben, egy metropoliszban működik, itt is működnie kell. Mint fogalmaznak: „A Covid lezárások előtt már egyszer bevezettük és rendkívül jól működött a „Suli utcának” nevezett korlátozás, amelynek lényege: hogy az iskola utcáját tanítás kezdete előtt fél órával teljesen lezárjuk a forgalom elől. Az iskola így csak gyalog, kerékpárral és rollerrel közelíthető meg. A szülők továbbra is vihetik ugyan autóval a gyermeküket, de a srácoknak száz méterre a sulitól ki kell szállniuk a kocsiból, s az utolsó etapot gyalog kell megtenniük.”

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Diákok zárják le az utcát

A zárást ügyeletes diákok hajtják végre Sződligeten, ezért különösen kérnek mindenkit, hogy ne megszokásból vezessenek. A zárás az Attila utca – Rákóczi utca, illetve a Vasúti fasor – Rákóczi utca sarkán lesz.

Dunakeszin is tervezték, de nem lett belőle semmi

Két évvel ezelőtt írtunk arról itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy Dunakeszin is fontolgatták az „Iskola utca” bevezetését. Akkor a helyi lap közösségi oldalán szavazásra bocsájtották a kérdést, végül nem lett belőle semmi. Úgy tudjuk azok a lakók fúrták meg, akik attól tartottak, hogy majd az ő utcájukban torlódnak fel az autók.

Bécsben kipróbálták és működött

Ahogy azt korábban megírtuk, Bécs második kerületében levő általános iskola volt az első, ahol a kísérlet elkezdődött. A Vereinsgasse reggel háromnegyed nyolc és negyed kilenc között gyalogos utcává, úgynevezett iskola utcává alakul. Sajtóhírek szerint alig volt olyan szülő, akinek ne tetszett volna az ötlet, de a pedagógusok és a gyerekek is elégedettek voltak.

Sikeres lett az ötlet

Győzött a közlekedésbiztonság. A tanulók élvezték, hogy a suli kezdete előtt az utca az övék lett. Játszhattak, labdázhattak, szabadon sétálgathattak. Örültek, hogy nincs forgalom, övék az utca. A két évvel ezelőtti kezdeményezés sikert aratott, azóta Bécsben ötre emelkedett azoknak az iskoláknak a száma, amelyek csatlakoztak a kísérlethez.

Többen jönnek autó nélkül

A rendszer bevezetését követően az érintett iskolákban megnőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik gyalog, kerékpárral vagy rollerrel indulnak reggelente suliba. Ezzel párhuzamosan csökken azoknak a diákoknak a száma, akiket szüleik kocsival visznek iskolába. A bécsi ötletre felfigyeltek Lengyelországban, Németországban és Kanadában is. Több szakértő érkezett Bécsbe, hogy megnézzék a rendszert működés közben, átbeszéljék a tapasztalatokat.

Már várták, hogy végre valaki itthon is kipróbálja

Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke korábban azt mondta: a bécsi kísérlet jó, Magyarországon is ki kellene próbálni. Szerinte sok szülő azt hiszi, azzal tesz jót a gyerekének, ha az iskolapadig autóval viszi, holott fontosabb lenne az életre nevelés, mint a csemete iskolakapuig fuvarozása – állítja az elnök.

Több iskola utca lesz Bécsben

A legutóbbi, immár ötödik ilyen lezárt utca kialakítását követően Bécs egyik főpolgármester-helyettese is megszólalt. Birgit Hebein azt mondta, hogy az iskolakezdés előtti harminc perces autóbehajtási tilalom sikeres, segíti a reggeli közlekedési káosz csillapítását, ráadásul nagyon sok dicséretet kaptak a szülőktől, pedagógusoktól és gyermekektől, így biztos abban, hogy további ilyen utcákat fognak kialakítani a városban – nyilatkozta akkor az osztrák állami tévének Bécs főpolgármester helyettese. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Lezárt utca Bécsben