A MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából a fővárosba az április 29-én a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre, valamint április 30-án, a Ferenc pápa által a budapesti Kossuth Lajos téren bemutatandó szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára.

Díjmentes utazás

A MÁV Zrt. azt közölte szombaton az MTI-vel, hogy a jövő szombaton a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre érvényes belépővel rendelkezők, az azt igazoló regisztrációt felmutatva már jövő pénteken 12 órától megkezdhetik díjmentesen az utazásukat Budapestre. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezekre a kocsikra érvényes

Hozzátették: a díjmentesség a MÁV-Start és a GYSEV menetrendszerinti vonatjáratain a másodosztályú kocsikra érvényes. Az esetleges felárat (InterCity), illetve első osztály igénybevétele esetén az első- és másodosztály közötti különbözetet azonban meg kell fizetni. A díjmentes utazáshoz nem szükséges regisztrációs jegy váltása.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

További részletek

Közölték azt is, hogy a MÁV-HÉV menetrendszerinti járatainak és a Volánbusz agglomerációs járatainak Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszain, valamint a Volánbusz, a Weekendbus, a G-Busline Kft., a Trans-Tour’90 Kft. és a Trans-Vonal Kft. menetrendszerinti helyközi járatain is díjmentes lesz az utazás, így nem kell menetjegyet váltani.

Van, ahol kell kiegészítő jegy

Az emelt szintű szolgáltatást nyújtó Volánbusz-járat igénybevétele esetén azonban a távolsági kiegészítő jegyet meg kell váltani – fűzték hozzá. Mivel jövő vasárnap a Kossuth téri pápai szentmisére várhatóan sokan utaznak Budapestre, mentesítő vonatokat állítanak forgalomba, illetve egyes vonatok hosszabb útvonalon közlekednek.

Fiatalok Kárpátaljáról

A közleményben kitértek arra is, hogy a MÁV-Start 1500 kárpátaljai fiatal utazását is biztosítja Budapestre, a Kossuth téri pápai misére. Ferenc pápa április 28. és 30. között tesz apostoli látogatást Magyarországon, a pápalátogatás minden részletéről beszámol a közmédia.

Kiderült, hol fog lakni

Amint azt a BudapestKörnyéke.hu is megírta Ferenc pápa magyarországi tartózkodása idején a Vatikán itthoni nagykövetségén fog lakni, a Szentszék 12. kerületi, Gyimes utcai ingatlanában. Itt egy külön lakosztály várja majd a katolikus egyház fejét.

Két éjszakát tölt el itt

Két éjszakát fog eltölteni a rezidenciájában, a belső őrzését a svájci gárda és a Vatikán titkosszolgálata biztosítja, a magyar rendőrök viszont a környék mellékutcáit is lezárják, az ott lakók is csak speciális engedéllyel, ellenőrzés után hajthatnak be.

A környéken lakók öröme

A környék lakói örülnek a szentatya látogatásának, szeretnék, ha a most felszerelt térfigyelő-biztonsági kamerák később is megmaradhatnának. A régebben itt élők már tudják, mi történik pápalátogatásnál, számítanak a rendőrök, kommandósok felbukkanására.

Szigorú előírások

A szállás melletti építkezés dolgozói is szabadságot kapnak a látogatás időpontjára. A munkások úgy tudják, biztonsági okokból az építési területet a rendőrség le fogja zárni, a rezidencia közvetlen szomszédságában levő épületbe senki nem léphet be. Lápossy Péter atya, a vatikáni követség titkára a Blikknek elmondta, biztonsági okokból semmiféle részletet nem árulhatnak el arról, hol lesz Ferenc pápa szobája. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Ferenc pápa – Forrás: archív